Dolu yılında zeytin (Olea europaea L.) bitkisinde mineral bitki besin maddelerinin mevsimsel değişiminin incelenmesi
Investigation of seasonal changes of mineral nutrients in olive tree (Olea europaea L.) during 'on' cropped season
  1. Tez No: 256218
  2. Yazar: FERHAT BOZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.ALİ DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Manzanilla zeytin çeşidi, bitki besin maddesi içeriği, mevsimsel değişim
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bahçesindeki Manzanilla çeşidi zeytin ağaçlarının yapraklarındaki makro ve mikro besin elementlerinin mevsimsel değişimlerini incelemek ve bu çeşit için Aydın şartlarında en uygun yaprak örneği alma zamanının tespiti amacıyla yapılmıştır. Araştırma için dolu yılında olan ve yıl boyunca sulama, gübreleme ve ilaçlama uygulaması yapılmayan 30 adet ağaç seçilmiş ve her ay yaprak ve toprak örnekleri alınmıştır.Sonuç olarak Aydın yöresinde kurak koşullarda yetiştirilen Manzanilla zeytin çeşidi için en uygun yaprak alma dönemi olarak Kasım ayı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to determine the seasonal chances in mineral nutrient concentrations of the leaves of Manzanilla olive tree at the Experimental Station of Agriculture Faculty, University of Adnan Menderes, Aydın, Turkey and to determine the most appropriate leaf sampling date for this cultivar in Aydın region. For this purpose 30 olive trees grown under rainfed condition without fertigation and pest control in ?on? cropped season were selected and leaf and soil sanples were taken monthly.The leaf analysis showed that the most appropriate leaf sampling time is October for the Manzanilla olive cultivar grown in Aydın under rainfed conditions.Key Words :Olive, Manzanilla, nutrient elements, seasonal changes.