Endüstri mirası kapsamında İstanbul Yedikule TCDD atölyelerinin mimarisi ve koruma sorunları
İstanbul Yedikule TCDD loko maintenance and cer ateliers
- Tez No: 256230
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Demiryolu Mirası, Endüstri Mirası, Yedikule Cer Atölyeleri
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Dünyada 1825 yılında İngiltere'de başlayarak kısa bir süre içinde Avrupa'ya yayılan demiryolu ulaşımının Osmanlı İmparatorluğu'na girişi 19. yüzyıl ortalarında olmuştur. 1856 yılında başlayan inşaat çalışmaları sonucunda demiryolları, Osmanlı İmparatorluğu'nu Avrupa'nın ağır bastığı dünya ekonomisine daha sıkı bağlamanın yanı sıra, bir zamanlar uzak ve huzursuz olan vilayetler üzerinde Osmanlı Devletinin idari ve askeri denetimini de güçlendirmiştir.Bu çalışmada, inşası Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan ve Cumhuriyet Dönemi'nde de devam eden demiryolu ulaşım sistemin sağlıklı işlemesine olanak sağlayan Loko Bakım ve Cer Atölyelerinin tarihsel gelişimi, mimari özellikleri incelenmiş, 19. Yüzyıl Endüstri Mirası? ve ?Demiryolu Mirası? içindeki yerleri ve koruma sorunları tanımlanmaya çalışılmıştır.Bu amaçla, birçoğu Osmanlı Döneminde inşa edilen 12 adet loko bakım ve cer atölyesinden, Rumeli Demiryolu Hattı üzerinde yer alan ve ilk inşa edilen atölye kompleksi olan İstanbul Yedikule Loko Bakım ve Cer Atölyeleri genel inceleme alanı, bu alan içinde yer alan Tornaj Yapısı ise ayrıntılı incelenecek yapı olarak seçilmiş yukarıda tanımlanan kapsam ve hedefler doğrultusunda araştırmalar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 1825, railway transportation had started in England and was spread through Europe. Railway transportation?s utilization in Ottoman Empire was started in the middle of the 19th century after the construction works which were started in 1856. Thus, Ottoman Empire became more attached to world economy which was dominated by the Europe and this transportation system strengthened Ottoman Empire?s administrative and military control over troubled states which were far away from the center.Construction of railroads began in Ottoman Empire and continued in Turkish Republic Era. Loko Maintenance and Cer Ateliers allowed railway transportation to be operated soundly. In this work, historical development and architectural features of Loko Maintenance and Cer Ateliers are studied. Moreover, their places in the 19th Century Industrial Heritage and Railway Heritage are defined along with the problems which occur during their preservation.For this purpose, Istanbul Yedikule Loko Maintenance and Cer Ateliers, which is located on Rumelia Railway Track as the initially established atelier complex between 12 maintentance and cer ateliers which were mostly established during Ottoman Empire Era, was chosen as the general observation area. Additionally, Tornaj Building which is located in this area was examined thoroughly and researchs were conducted with respect to predefined scope and goals.Keywords :Railway Heritage , Industrial Heritage, Rumeli Railway,Yedikule Cer Ateliers