Jurinea consanguinea'nın antioksidan ve antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi
Determination of antioxidant and antibacterial activity of Jurinea consanguinea
  1. Tez No: 256229
  2. Yazar: HÜLYA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK KOLAK, YRD. DOÇ. DR. ÇİLER MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Jurinea consanguinea, Asteraceae (Compositae), Antioksidan Aktivite, Antikolinesteraz Aktivite, Antibakteriyel Aktivite, Jurinea consanguinea, Asteraceae (Compositae), Antioxidant Activity, Anticholinesterase Activity, Antibacterial Activity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Jurinea consanguinea DC. bitkisinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan petrol eteri, kloroform ve metanol ekstrelerinin toplam fenolik miktarları pirokatekole, toplam flavonoit miktarları kersetine eşdeğer olarak tayin edildikten sonra antioksidan aktiviteleri ß-karoten renk açılım, DPPH serbest radikali giderim ve süperoksit anyon radikali giderim yöntemleri kullanılarak saptandı. Ekstrelerin antibakteriyel aktiviteleri disk difüzyon yöntemi, antikolinesteraz aktiviteleri Ellman yöntemi kullanılarak belirlendi.Metanol ekstresinin toplam fenolik ve flavonoit miktarları açısından en zengin ekstre olduğu tespit edildi. Tüm ekstrelerin ß-karoten renk açılım yönteminde 200 ? g/mL konsantrasyonda % 50'nin üzerinde antioksidan aktivite gösterdiği; DPPH serbest radikali giderim ve süperoksit anyon radikal giderim yöntemlerinde petrol eteri ve kloroform ekstrelerinin hiç aktivite göstermedikleri tespit edildi.Petrol eteri ekstresinin AChE enzimini inhibe edici etkisi diğer ekstrelerden daha yüksek olmasına rağmen galantaminden daha düşük bulundu.J. consanguinea'dan hazırlanan ekstreler arasında kloroform ekstresinin en yüksek antibakteriyel etkiyi gösterdiği ve en etkili olduğu bakterinin S. aureus olduğu tespit edildi.Bu tez çalışması ile Jurinea consanguinea'dan hazırlanan tüm ekstrelerin antioksidan, antikolinesteraz ve antibakteriyel aktiviteleri ilk kez incelendi. Metanol ekstresinin özellikle ß-karoten renk açılım, DPPH serbest radikali giderim aktivitelerinin ve butirilkolinesteraz enzimini inhibe edici etkisinin diğer ekstrelerden daha yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the aerial parts of Jurinea consanguinea DC. were extracted with petroleum ether, chloroform and methanol, successively. Total phenolic and total flavonoid contents of these extracts were determined as pyrocatechol and quercetin equivalents, respectively, and their antioxidant activity, was carried out by using three different methods, namely, ß-carotene bleaching method, DPPH free radical scavenging and superoxide anion radical scavenging activity assays. The antibacterial activity of the extracts was determined by disc diffusion method, their anticholinesterase activity was performed by using Ellman method.The methanol extract possessed high total phenolic and flavonoid contents. It showed over % 50 inhibition in the ß-carotene bleaching method at 200 ? g/mL, the petroleum ether and chloroform extracts were inactive in DPPH free radical and superoxide anion radical scavenging assays.Although the AChE inhibitory effect of the petroleum ether extract was higher than the other tested extracts, it exhibited low activity than galantamine.Among the extracts prepared from J. consanguinea, the chloroform extract showed the highest antibacterial effect, especially against S. aurens.In this thesis, the antioxidant, antibacterial and anticholinesterase activities of all extracts of J. consanguinea were determined for the first time. The methanol extract possessed high antioxidant activity than the other tested extracts espacially in ß-carotene bleaching and DPPH free radical scavenging methods, it exhibited also strong butyrlycholinesterase inhibitory effect.