Dün'den bugün'e değişen konut alanlarına kültürel çeşitliliğin etkileri, Ortaköy meydan ve çevre yerleşim örneği
The effects of cultural diversity in residential areas, Ortaköy square and environmental placement example
  1. Tez No: 256237
  2. Yazar: SERHAT MUMCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCA KIRAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Konut, Kültür- Konut ilişkisi, Ortaköy, Değişim, Kültürel çeşitlilik, Culture, Housing, Culture-Housing relationship, Ortakoy, Transformation, Cultural diversity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Her dönemde kültür ve çevre ilişkilerinin yansımalarını konut alanları üzerinde görmek mümkündür. Kültürel çeşitliliğin değiştirdiği konut alanları, tarihi süreçleri algılamamıza ve sınıflandırmamıza yardımcı olan en önemli belgelerden biridir.Altı bölümden oluşan bu çalışmanın amacı tarihsel gelişim sürecinde konutun sahip olduğu çok yönlü ilişkiler zincirini araştırmak ve konut alanlarındaki bu değişime neden olan kültürel çeşitliliği seçilen örnek alan çalışması ile birlikte irdelemektir.Birinci bölüm; çalışmanın amacını ve izlenen yönleri içeren giriş bölümüdür.Bölüm 2'de Kültür ve Kültür-Konut ilişkisi başlığı altında kültür kavramı birçok araştırmacının yaptığı tanımlamalar doğrultusunda irdelenmekte , kültür değişimi ve kültürü etkileyen faktörler üzerinde durulmaktadır.Bölüm 3'de kültürel değişimin konut alanlarındaki yansıması; konutta değişim ve konut-kullanıcı ilişkisi değişimi başlıkları altında incelenmekte, konut alanındaki değişim ise, fiziksel ve sosyo-kültürel değişim olarak iki başlık altında ele alınmaktadır.Bölüm 4'de kültür konut ilşkisi İstanbul, Ortaköy semti ile örneklendirilmektedir; Örnek alanın değişim ve gelişimi, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi başlıkları altında ele alınmaktadır. Bölge ile ilgili yapılaşma, yapı kullanımı, yapı strüktürü, donatı durumu ve ulaşım sistemiyle ilgili bilgi verilmektedir.Bölüm 5'te belirlenen çalışma alanının günümüzdeki yapılaşma durumu, yapı kullanımı, yapı strüktürü, donatı durumu ve ulaşım sistemi incelenmekte ve mevcut sorunlara dikkat çekilmektedir. Öneri yaklaşımlar ile bölgeye ilişkin sorunlara alternatif çözüm önerileri geliştirilmektedir.Değerlendirme ve Sonuç başlıklı 6. Bölümde; yapılan araştırmalar ve alan çalışmasından elde edilen veriler ışığında, konut alanlarında kültürel çeşitliliğin etkileri hakkında genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Irrespective of the period, it is possible to observe the reflections of cultural and environmental relations on the field of housing. This field, which is transforming through cultural diversity, is one of the most significant documents enabling us to perceive and classify historical processes.The aim of this study which is comprised of six separate sections is to examine both the chain of the multi-directional relations that a specific dwelling entails within the context of the historical processes it went through, and the cultural diversity that evokes the transformation in the field of housing by referring to a specific sample field work.The first section is the prologue in which the aim of the study and the examined aspects are stated.In section 2, ?The Culture-Housing Relationship?, the concept of culture will be examined by looking at the definitions set forth by various scholars. In addition, the issues of cultural transformation and the factors affecting culture will also be scrutinised.In section 3, the reflections of cultural transformation on the field of housing will be examined under the heading of ?Change of the Dwelling and Dwelling-Customer Relations?. The change in the field of housing, on the other hand, will be examined under two headings: ?Physical Change? and ?Socio-Cultural Change?In section 4 the relationship between culture and housing will be examined further with providing examples from the Ortaköy district of Istanbul. The transformation and development of this district is examined under three headings: ?The Byzantine Period?, ?The Ottoman Period?, and ?The Republican Period?. Information concerning the settlement, dwelling usage, building structure, reinforcement conditions and transport systems will also be included.In section 5, the area?s settlement condition, dwelling usage, building structure, reinforcement conditions and transport systems that we observe today and the existing problems will be examined. Approaches of recommendations will be provided for finding solutions to the problematic aspects of the specified area.In section 6, under the heading ?Assessment and Conclusions?, a general assessment about the effects of cultural diversity on the field of housing will be provided in the light of the data obtained from both research and field work.