Bazı yabani korunga (Onobrychis sp.)türlerinin kromozom sayılarının tespiti ve karyotip analizi
Determination of chromosome number and karyotype analysis in some wild type sainfoins
- Tez No: 256275
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ SANCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Korunga (Onobrychis sp.), sitogenetik, kromozom sayısı, kromozom morfolojisi, karyotip analizi, Sainfoin, cytogenetic, chromosome number, chromosome morphology, karyotype analysis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yabani korunga türleri biyotik ve abiyotik stres koşullarına dayanma bakımından oldukça geniş bir adaptasyon yeteneğine sahiptir. Bu türlerde kromozom sayımı ve morfolojilerinin belirlenmesi bitki ıslahı çalışmaları açısından çok önem taşımaktadır.Bu tez çalışmasında, Adana, Ankara, Malatya ve Nevşehir illerinden toplanan dört farklı yabani korunga türünün tohumları kullanılmıştır. Kök uçları 1,5 cm'e ulaştığında ilk işlem için 12 saat 0ºC' de, tespit için 30 dakika 3:1 (ethanol-asetik asit) çözeltisinde bekletilmiştir. Sonra 1N HCL de 60ºC' de 12 dakika hidroliz edilmiştir. Karanlık koşullarda ve oda sıcaklığında 30 dakika Feulgen ile boyanmış ve ezme preparat yapılmıştır.Bu türlerin kromozom sayıları sırasıyla Onobrychis tournefortii (Willd.) Desv. 2n=14, Onobrychis gracilis Beser 2n=14, Onobrychis hypargyrea BOİSS. 2n=14, Onobrychis argyrea Boiss. subsp. argyrea Boiss. 2n=16 olarak bulunmuştur.Türlerin kromozom sayılarının tespiti ilk kez çalışmamızda ortaya konmuştur. Kromozom boyları Onobrychis tournefortii, Onobrychis gracilis, Onobrychis hypargyrea ve Onobrychis argyrea'da sırasıyla 1,40?2,19 µ, 1,46?2,34 µ, 0,80?1,83 µ, 1,39?2,94 ? arasındadır.
Özet (Çeviri)
Wild sainfoin species (Onobrychis sp.) have a large adoptation ability regarding biotic and abiotic stres condition (cold, drougt, diseases, pests and salinity). Determination of chromosome number and morphologic are very important for plant breeding.In this thesis study, the seeds of 4 different species collected from Adana, Ankara, Malatya and Nevşehir were used. When the root length reached 1,5 cm, they were placed for 12 h at 0ºC before treating them with ethanol-acetic asid (3:1) for 30 minutes. Roots were hydrolysed for 12 minutes in 1 N HCL at 60º C and stained with feulgen for 30 minutes under darkness at room temperature before making preparates.Chromosomes number of the species are determined as follows:O.tournefortii (Willd.) Desv.: 2n=14O.gracilis Besser: 2n=14O.hypargyrea Boiss.: 2n=14O.argyrea Boiss. subsp. argyrea Boiss.: 2n=16The chromosome number for this species was determined for the first time in our study. Chromosome lengths in O.tournefortii, O.gracilis, O.hypargyrea, O.argyrea are between 1,40?2,19 µ, 1,46?2,34 µ, 0,80?1,83 µ, 1,39?2,94 µ respectively.