Kuru dekorasyon yarı mamullerinin geliştirilmesi
Evolution of dry decoration semifinished products
  1. Tez No: 256347
  2. Yazar: AYŞE TUNALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET TURAN, YRD. DOÇ. DR. EMEL ÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru Dekorasyon, Cam-seramik Kaplamalar, Mat-Transparan Kaplama, Mat-Opak Kaplama, Karakterizasyon, Dry Decoration, Glass-Ceramic Coating, Matt-Transparent Coating, Matt-Opaque Coating, Characterization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Son yılllarda geliştirilen yeni üretim teknolojisi kuru dekorasyon, seramik yer ve duvar karolarının, özellikle de porselen karoların daha iyi teknik ve estetik özellikte üretilmesini sağlamıştır. Kuru dekorasyon yarı mamul halindeki motifin preslenmeye hazır bir ya da birden fazla toz tabakası ile ya da daha önceden preslenmiş altlık üzerine uygulanması ile oluşturulmaktadır. Yarı mamul ürünler farklı sistemler ile öğütülüp elenerek uygun tane boyut dağılımına ayarlanan ve toz sır, grit, granül olarak isimlendirilen fritler olup, kompozisyonlarına bağlı olarak karo pişirimi esnasında ısıl işlem ile birlikte kristallenme eğilimindedirler. Devitrifikasyonla oluşan kristaller ve artık camsı faz, sertliği ve mekanik mukavemeti yüksek cam-seramik kompozit yapıyı oluştururlar. Bu kristallerin görünümü karonun mermer, granit, taş gibi doğal ürünlerden ayırt edilemeyecek estetik ve teknik özellikler kazanmasını sağlar. Bu çalışmada, daha önce üretilen malzemelerin kompozisyonlarına bakılarak yeni kompozisyonlar dizayn edilmiş ve mat-transparan ve mat-opak görünüm sergileyen yarı mamul ürünler üretilerek karakterizasyonları yapılmıştır. Maliyetler geliştirilen mat-transparan ürün ile % 79, mat-opak ürün ile % 87 oranında azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last few years, new production technologies (dry decoration) have enabled the manufacturing of ceramic floor and wall tiles, but especially floor tiles, with aesthetic and technical characteristic unlike those ever made before. Dry decoration is obtained by depositing a decorative motif in semifinished form onto a base constituted by one or more layers of powders to be pressed, or on layers of already pressed powders forming a support. Semifinished products are frits that are dry milled by different systems, with a carefully selected particle size obtained by sieving and called as dry glazes, grits and granules. Given their special chemical composition, they exhibit a high tendency to crystallise on undergoing a heat treatment during tile firing. Arising crystalline phases by devitrification and a residual amourphous phase form glass-ceramic composites that increase the hardness and mechanical strength. The appearance of these crystalline phases results in aesthetic and technical characteristics that make them indistinguishable from natural products such as rocks, marble, granite, etc. In this study, by investigating the composition of commercial semifinished products new compositions were designed and semifinished products which show mat-transparent and mat opaque apperance were produced and characterised. Costs have been reduced by %79 percent with developed mat-transparent product, and reduced by % 87 percent with mat-opaque.