Sağlık gereçleri döküm çamurunda tane boyutu değişiminin fiziksel ve pişme özelliklerine olan etkisi
The effects of different partical size distrubution on physical and firing properties of sanitaryware casting slip
- Tez No: 360776
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deformasyon, Küçülme, Mukavemet, Sağlık Gereçleri, Su Emme, Tane Boyut Dağılımı, Deformation, Partical Size Distrubution, Sanitaryware, Shrinkage, Strength, Water Adsorption
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
SAĞLIK GEREÇLERİ DÖKÜM ÇAMURUNDA TANE BOYUTU DEĞİŞİMİNİN FİZİKSEL VE PİŞME ÖZELLİKLERİNE OLAN ETKİSİ Volkan TİRYAKİ Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2014 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İskender IŞIK ÖZET Bu tezde, ülkemizde önemli bir yere sahip olan sağlık gereçleri üretiminde kullanılan özsüz (plastik olmayan) hammaddeler olan kuvars ve feldispatın tane boyutunun değiştirilerek bu değişimin deformasyon, mukavemet ve küçülme gibi önemli fiziksel özelliklere olan etkisi incelenmiştir. Kuvars ve feldispatın normal şartlar altında kullanılan 63 mikron altı tane boyutu, bu boyutun altında olan 10 mikron ve 32 mikron kombinasyonları aynı reçete üzerinde denenerek kuru ve 1200 oC 'de pişmiş özellikleri belirlenmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda, viskozite ve tiksotropi sabit tutularak kuvars ve Na-feldispat tane boyutları küçüldükçe kalınlık alma değişmemekte, deflokülant kullanımı %9 artmakta, kuru mukavemet %18,4 artmakta ve pişmiş mukavemet değerleri %7,25 yükselmekte, deformasyon % 22,5 yükselmekte, % su emme değeri % 58,78 azalmaktadır. Seramik karo üretiminin tersine yarı mamül için hareketin fazla olduğu seramik sağlık gereçleri yarı mamüllerinde kuru mukavemetin yüksek olması üretim verimliliğinin artmasına fayda sağlamaktadır. Yüksek deformasyon değerlerinden ve düşük % su emme değerlerinden yola çıkılarak üretim maliyetlerinin önemli bir basamağı olan enerji giderlerinin daha düşük sıcaklıklarda pişirim yoluna gidilerek düşürülmesi mümkün kılınabilir. Rekabetin dünya çapında arttığı vitrifiye sektöründe, bu duruma bağlı olarak şekillendirmesi daha zor ürünler üreticilerin kataloglarına girmiştir. Üreticiler kullandıkları hammaddelerin tane boyutu gibi özelliklerini değiştirerek yüksek üretim verimliliğini ve düşük üretim giderleri sağlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF DIFFERENT PARTICAL SIZE DISTRUBUTION ON PHYSICAL AND FIRING PROPERTIES OF SANITARYWARE CASTING SLIP Volkan TİRYAKİ Ceramic Engineering, M.Sc.Thesis, 2014 Thesis Supervisor: Prof. Dr. İskender IŞIK SUMMARY In this study, the effect of different particle size distrubution of quartz and feldispar utilized in sanitaryware production is studied interms of physical properties. Under normal conditions, the used particle size of < 63 micron for quartz and feldspar, are mixed with 10 micron and 32 micron particle sized granules in various combinations for the same recipe rate. Later the dry and fired (at 1200 oC) specimen are tested to determine the physical and firing properties. As a results of the experimental studies (with the constant viscosity and thixotropy values) reducing the particle size of quartz and Na-feldspar does not effect the thickness rate; however, the use of deflocculant is increased by 9%; dry and fired strength values are increased by 18.4% and 7.25%; deformation ratio is raised by 22.5%, and the water absorption rate is decreased by 58.78%. In contrast to ceramic tile production; semi-finished products in the sanitaryware production have a higher mobility during firing stage. In this circumstances, increasing of dry strenght ensures an increase in the production efficiency. Morever, based on high deformation ratios and low % water absorption rates make it possible to reduce the firing temperature, causing a decrease in the energy cost. Depending on the worldwide competition in sanitaryware industry, complex shaped new products had been entered into the company catalogs. Some changes in specifications of the raw materials such as particle sizes are attempted by the manufacturers to increase the production yield and to decrease the production costs.