Zeolitin Aeromonas hydrophila ile enfekte edilen tilapia (Oreochromis niloticus)'ların bazı organ ve dokulardaki etkilerinin histopatolojik incelemeleri
Effects of dietary inclusion of zeolite (Clinoptilolite) on histopathology of some tissue of tilapia (Oreochromis niloticus) infected by Aeromonas hydrophila
- Tez No: 256411
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CENGİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tilapia, Zeolit, Histopatoloji, Aeromonas hydrophila, Tilapia, Zeolite, Histopathology, Aeromonas hydrophila
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Ağustos 2008-Mart 2009 tarihleri arasında yeme eklenerek tilapia (Oreochromis niloticus)'lara verilen zeolitin Aeromonas hydrophila enjeksiyonuna karşı balık bireylerinin doku ve organlarındaki koruyucu etkisi araştırılmıştır. Denemede 36 adet balığa intraperitonel olarak 1.9x106CFU/ml bakteri verilmiştir. Enjeksiyonun ardından balıklar 21 gün süre ile gözlenmiş ve 7., 14. ve 21. günlerde balıklardan solungaç, böbrek ve karaciğer doku örnekleri alınmış ve bunlarda bakteriden kaynaklanan iç organ hasarları değerlendirilmiştir.Zeolit katkılı beslemede bazı hasarların daha az olduğu gözlenirken, bazılarında oldukça yüksek doku hasarı olduğu belirlenmiştir. Yapılan makroskobik gözlemlerde, zeolit takviyesi alan balık gruplarında herhangi bir dış görünüm bozulması olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca zeolitle beslenen gruplarda renk düzeninde de olumlu değişiklikler belirlenmiş, stresin yarattığı koyulaşmaya rastlanmamıştır. Kontrol grupları ile karşılaştırıldığında, zeolitin makroskobik incelemede bakterilerin oluşturduğu patolojileri geciktirdiği, ancak mikroskobik incelemede doku hasarlarına karşı herhangi bir etki göstermediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on the observation of protective effects in tissues and organs of the Aeromonas hydrophila injected Tilapias (Oreochromis niloticus) that are given zeolites by adding to their food between August 2008-March 2009. In the experiment, 1.9x106 CFU/ml level bacteria is given intraperitoneally injected to 36 fishes. After the injection, the fishes are observed for 21days. In the 7th, 14th and 21st days, gill, kidney and liver examples are taken from fishes and organ damages caused by bacteria are observed from these. It is observed that the feeding added zeolites has less deformations while the feeding without zeolites has more deformation. Besides it is seen in macroscobic observations; in the fish groups that took zeolites addition, there has been no decomposition on outer view. Additionally in zeolites sustained groups there has been positive scale changes in color compositions; it?s not seen thickness caused by stress. When compared to control groups, it?s seen that pathology occured by bacteria is delayed in macroscobic observations of zeolite, but in microscobic observations there is not any effect against tissue damage.