Karadağ (Narman-Erzurum) ve çevresindeki ofiyolitlerin kökeni
Origın of ophiolites in Karadag (Narman-Erzurum) and surrounding region
- Tez No: 256413
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ofiyolit istifi, Dalma-batma Zonu, Karadağ, Narman-Erzurum
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
İnceleme alanında Üst Kretase yaşlı Karadağ ofiyoliti'ne ait magmatik kayaçlar ve bu birimleri uyumsuzlukla örten Tersiyer birimleri yer almaktadır.Karadağ (Narman-Erzurum) çevresinde yüzeyleyen ofiyolitik kayaçların en alt kesiminde ileri derecede serpantinleşmiş ultramafik tektonitler yer alırlar. Bunlar üzerine tektonik dokanakla kümülat ve izotropik gabrolar gelmektedir. En üst kesimde de gabroları kesen levha daykları, plajiyogranitler ve volkanikler bulunmaktadır. Bu bölgedeki ofiyolitlere bağlı ultramafik kayaçlar tektonik hatlar boyunca yoğun listvenitleşme sunmaktadırlar. Yapılan arazi ve petrografik çalışmalar neticesinde inceleme alanındaki ofiyolitik istifin düzenli bir istif olduğunu söylemek mümkündür. Jeokimyasal analizler neticesinde; Karadağ Ofiyolitine ait kayaçların toleyitik karakterli bir magmadan türedikleri ve Neotetis'in kuzey kolunun Üst Kretase'den itibaren kuzeye doğru dalmaya başlaması ile okyanus içi yitim zonu üzerinde oluştuğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study area, the magmatic rocks belonging to the Karadağ ophiolite and Tertiary units unconformably covering the ophiolitic units are present.The ophiolitic rocks in Karadağ (Narman-Erzurum) region are represented by highly-serpentinized ultramafic tectonites at the bottom and in turn tectonically overlain by cumulate and isotropic gabbros. At the top, the sheeted dikes cutting the gabbros, plagiogranites and volcanics are present. The ultramafic rocks of the ophiolite body display intense liswaenite occurences along the tectonic lines. We can conclude that the ophiolitic rocks may represent a normal ophiolite pseudostratigraphy based on the field and petrographic studies. Geochemical studies suggest that the rocks from the Karadağ ophiolite were derived from a tholeiitic magma and formed in a suprasubduction zone setting as a result of north deeping intraoceanic subduction zone in the northern branch of Neotethys since late Cretaceous.