Ana ürün yerfıstığı yetiştiriciliğinde farklı dozlarda ve zamanlarda uygulanan azot gübresinin verim ve bazı tarımsal özelliklere etkisi üzerine bir araştırma
The effects of different amount of nitrogen in different periods on the yield and some agricultural characteristics of peanut grown as main crop
- Tez No: 256414
- Danışmanlar: PROF. DR. H. HALİS ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Peanut, Halisbey, Nitrogen Fertilizer, Yield
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma 2009 yılında, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Araştırma, ana ürün koşullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak dizayn edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, farklı dozlarda ve zamanlarda uygulanan azot gübresinin(amonyum nitrat %33) Halisbey yerfıstığı çeşidinin tarımsal unsurlarına olan etkilerini belirlemektir. Araştırma sonucunda; farklı dozlarda uygulanan azot gübresinden elde edilen dekara meyve verimleri, 473.3 - 848.7 kg/da arasında değişmektedir. En yüksek meyve verimi 848.7 kg/da ile 16 kg/da azot uygulamasından elde edilmiştir. En düşük meyve verimi ise 473.3 kg/da ile azot uygulanmayan parselden elde edilmiştir.Ayrıca, farklı dozlarda ve zamanlarda azotlu gübre uygulamalarının; 100 meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, bitki başına meyve eğırlığı, bitki başına meyve verimi, yağ oranı, yağ verimi ve protein oranına etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at the experimental area of Field Crops Department in Agricultural Faculty of Cukurova University in 2009. The experiment was designed as randomized complete blocks with 3 replications under main crop conditions. The objective of this study is to determine to the effects of different amount and periods of nitrogen fertilizers on the yield and some agricultural characteristics of Halisbey peanut variety grown as a main crop. As a result of this study, the yield of peanut varied between 4733 ? 8487 kg/ha. The highest yield, which is 8487 kg/ha, was obtained as a result of 160 kg/ha nitrogen application, and followed by 7733 kg/ha obtained from 140 kg/ha nitrogen application. The lowest yield, which is 4733 kg/ha, was obtained as a result of 0 kg/ha nitrogen application.