Sinanlı-Samandağ ve Arsuz-İskenderun (Hatay) yöresi miyo-pliyosen geçişinde yer alan çökellerin mikropaleontolojik incelemesi ve ortamsal yorumu
Micropaleontological investigation and environmental interpretation of mio-piliocene transition in Sinanli- Samandağ and Arsuz- İskenderun village
- Tez No: 256421
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Miyo-Pliyosen, Planktonik foraminifer, Ostrakod, Arsuz, Samandağ-Sinanlı, Mio-Pliocene, Planctonic foraminifera, Ostracoda, Arsuz, Samandağ-Sinanlı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çalışma alanı, Antakya ilinin KB'nda bulunan Arsuz (İskenderun) yöresi ve GB'nda yer alan Samandağ ?Sinanlı yöresi civarıdır. Bölgede Kızıldağ ofiyoliti temli üzerine diskordan olarak Orta-Üst Miyosen ve Pliyosen birimleri yer almaktadır. Bu birimler Arsuz yöresinde Kızıldere formasyonu, Haymaseki üyesi (Üst Miyosen) ve Aktepe formasyonları (Pliyosen) ile Samandağ-Sinanlı Yöresinde Nurzeytin, Vakıflı (Üst Miyosen) ve Samandağ formasyonlarıdır (Pliyosen).Yapılan araştırmada, 7 adet stratigrafik kesit ölçülmüş ve stratigrafik kesit ölçümüne uygun olmayan 2 istasyondan nokta örnekleme yapılmıştır. Bu kesitlerden ve nokta örneklemelerden 62 örnek derlenmiş, laboratuarda yıkama işlemine tabi tutulmuş ve planktonik foraminiferlerden 12 cins ve 36 tür tanımlanarak sistematikteki yerleri belirlenmiştir. Ayrıca, ostrakodlardan 22 cins ve 39 tür tanımlanmıştır. Çalışma alanında yüzeyleyen birimlerin litolojisi, ostrakodların ortam belirleyici özellikleri ile planktonik foraminifer içeriği göz önünde bulundurularak, istifin genellikle epineritik ortamında çökeldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is located around between nortwestern of Antakya, Arsuz (İskenderun) and of southwestern Antakya, Samandağ- Sinanlı villages. Middle-Upper Miocene and Pliocene units unconformably rest on the Kızıldağ ophiolit basement. This unit is Kızıldere formation, Haymaseki member (Upper Miocene) and Aktepe formation (Pliocene) in Arsuz village which Nurzeytin, Vakıflı (Upper Miocene) and Samandağ formations (Pliocene) in Samandağ-Sinanlı village.Seven stratigraphical sections were measured in this study and several random sampling have been collected from four different stations where unsuitable locations for measuring stratigraphical sections. 10 genera and 29 species of planktonic foraminifera have been determined from 62 sample and their systematic classification have been determined. Also, 33 genera and 67 species of ostracoda have been defined. According to the lithological features, contents of ostracoda and planktonic foraminifera, the sequence is deposited marine environment generally in epineritic environment.