Nitel yanıt değişkene sahip regresyon modellerinde tahmin yöntemleri
Parameter estimation in regression models with qualitative response variable
- Tez No: 256430
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUDE REVAN ÖZKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş Lineer Modeller, Poisson Regresyon, Lojistik Regresyon, Ridge Tahmin Edici, Temel Bileşenler Tahmin Edici
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, genelleştirilmiş lineer modellere ait parametre tahmini, istatistiksel sonuç çıkarımı ve genelleştirilmiş lineer modellerde çoklu iç ilişkinin tespiti, etkileri ve etkilerini en aza indirmek için kullanılan yanlı tahmin edicilere yer verilmiştir. Ayrıca, yanıt değişkenin bir sayım verisi olduğu durumlar için Poisson regresyon ve Poisson regresyonda çoklu iç ilişki bulunması durumunda ridge ve temel bileşenler tahmin ediciler anlatılmıştır. Bunların yanı sıra, yanıt değişkenin Bernoulli dağılımından olduğu durumlar için ise lojistik regresyon anlatılmıştır. Lojistik regresyonda çoklu iç ilişkinin bulunması durumunda ise ridge lojistik tahmin edici, temel bileşenler lojistik tahmin edici ve Stein tahmin edicilerin kullanımı anlatılmış ve hata kareler ortalama değerleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, parameter estimation and statistical inferences for generalized linear models and detection, effects of multicollinearity in generalized linear models and biased estimators used for minimizing these effects are mentioned. Furthermore, Poisson regression, when response variable is count data, and ridge and principal components estimators when multicollinearity exists in Poisson regression, are explained. Besides, logistic regression, when response variable is from Bernoulli distribution, is described. The use of ridge logistic estimator, principal components logistic estimator and Stein logistic estimator are explained in the circumstances of existing multicollinearity in logistic regression. And the mean square error values are given.KeyWords: Generalized Linear Models, Poisson Regression, Logistic Regression, Ridge Estimator, Principal Components Estimator