Motivasyonu etkileyen faktörlerin yapısal eşitlik modeli ile belirlenmesi: Bir tekstil işletmesi örneği
Determination of the factors effecting motivation by structural equation modeling: A textile firm sample
- Tez No: 256479
- Danışmanlar: PROF. DR. A. SERMET ANAGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açıklayıcı Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Yapısal Eşitlik Modeli, Motivasyon, Explanatory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Structural Equation Model, Motivation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın konusu Kırklareli ilinde faaliyet gösteren bir tekstil firması çalışanlarına anket soruları uygulayarak işletmede çalışan personelin motivasyonuna etki eden faktörlerin incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu çerçevede çalışmanın amacı; personelin görüşlerini almak ve bundan sonra yapılacak iyileştirme çalışmaları ve düzenlemeler için veri sağlamaktır.Araştırmada; takım çalışması, kişisel özellikler, fiziksel koşullar, ücret ve sosyal haklar, firma yönetimi ve iletişim ile motivasyon başlıkları altında işçilere sorular sorulmuştur.Araştırmada elde edilen veriler SPSS ve LISREL paket programları ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde öncelikle AFA (Açıklayıcı Faktör Analizi) ve DFA (Doğrulayıcı Faktör Analizi) sonuçları kullanılarak parametrelerin uygunluğu ve daha sonra modelin uygunluğu test edilmiştir.Yapılan analiz sonucunda; kişisel özellikler, fiziksel koşullar, ücret ve sosyal haklar ile firma yönetimi ve iletişim değişkenlerinin motivasyon değişkeni üzerinde pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı etki yarattıkları gözlenmiştir. Takım çalışması değişkeninin ise motivasyon değişkeni üzerinde ters yönde ve istatistiksel olarak anlamlı olmayan etki yarattığı görülmüştür. Yapısal eşitlik modeline ait belirlilik katsayısı 0.91 bulunmuştur. Bu da bağımsız gizil değişkenlerin (takım çalışması, kişisel özellikler, fiziksel koşullar, ücret ve sosyal haklar, firma yönetimi ve iletişim) bağımlı gizil değişkeni (motivasyon) % 91 oranında açıkladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the examination and evaluation of the factors which affect the motivation of the personnel of a textile firm in Kırklareli by questionnaire method. The aim of the study is to receive the opinions of the personnel and to provide data for improvement initiatives and regulations that will be done henceforth.In the research, the workers were asked groups of questions under the headings as team work, personal traits, physical conditions, salary and social rights, firm management and communication and motivation.The evaluation of the data obtained in the research was done by SPSS and LISREL programs. During the evaluation process, first the convenience of the parameters and then that of the model were tested by using the EFA (Explanatory Factor Analysis) and CFA (Confirmatory Factor Analysis) results and afterwards the availability of the model was tested.As a result of the analysis, it can be said that as variables, personal traits, physical conditions, salary and social rights, firm management and communication have a positive effect on motivation variable and they are statistically significant. As a variable, team work has an inverse effect on motivation variable and it is not statistically significant. Coefficient of determination value of the model was found as 0.91. It shows that the independent latent variables (team work, personal traits, physical conditions, salary and social rights, firm management and communication) explain the dependent latent variable (motivation) with a ratio of 0.91.