Yapısal eşitlik modelleri ile tutum ve motivasyonun öğrenci başarısı üzerine etkisi: 8. sınıf öğrencileri matematik dersi örneği
The effect of attitude and motivation on student achievement with structural equation models: 8th grade students mathematics course example
  1. Tez No: 923425
  2. Yazar: NAZLI DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL OĞUZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Matematik, İstatistik, Econometrics, Mathematics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Eşitlik Modeli, Faktör Analizi, LGS, Matematik Başarısı, Başarıyı Etkileyen Faktörler, Structural Equation Models, Factor Analysis, LGS, Mathematics Achievement, Factors Affecting Success
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma 8.sınıf öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutum ve motivasyonlarının Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki matematik başarılarına etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çok değişkenli istatistiksel yöntemlerden biri olan Yapısal Eşitlik Modelleri (YEM) kullanılarak, öğrencilerin matematik başarılarını etkileyen faktörler arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkiler analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemi İstanbul'da eğitim gören 8. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin motivasyon ve tutum düzeylerini ölçmek için hazırlanan ölçekler açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi ile değerlendirilmiş olup yapısal eşitlik modelleri yöntemiyle model oluşturularak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, öğrencilerin matematik başarısını yalnızca bireysel tutum ve motivasyon faktörlerinden değil aynı zamanda aile ve öğretmen desteği gibi çevresel faktörlerden de etkilendiğini göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin matematik dersine yönelik olumlu tutumları ve yüksek motivasyon düzeyleri başarı üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Ayrıca sosyo-ekonomik durum aile eğitim düzeyi ve cinsiyet gibi demografik faktörlerin dolaylı etkileri de belirlenmiştir. Ailelerin çocuklarına sağladığı duygusal ve akademik destek öğrencilerin matematik dersine karşı olumlu bir yaklaşım geliştirmelerini kolaylaştırmıştır. Benzer şekilde öğretmenlerin bireysel rehberlik sağlaması ve öğrencilerle olumlu iletişim kurması başarıyı arttıran diğer önemli faktörler olarak öne çıkmıştır. Araştırma matematik başarısını artırmak için öğrencilerin tutum ve motivasyonlarını geliştirecek stratejiler belirlenmesi gerektiğini önermektedir. Bu bağlamda öğretmenlerin problem çözme odaklı ve interaktif öğretim yöntemleri benimsemesi ailelerin ise çocuklarını duygusal ve akademik destek sağlaması önem arz etmektedir. Ayrıca aile ve öğretmen iş birliğinin arttırılması için öğrenci başarısına yönelik kapsamlı bir destek mekanizması oluşturulabilir. Bu çalışma yapısal eşitlik modellerinin eğitim araştırmalarında nasıl kullanılabileceğini göstermesi açısından literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the impact of 8th-grade students' attitudes and motivation toward mathematics on their success in the mathematics section of the High School Entrance System (LGS). Using Structural Equation Modeling (SEM), one of the multivariate statistical methods, direct and indirect relationships between factors affecting students' mathematics success were analyzed. The sample of the study consisted of 8th-grade students studying in Istanbul. Scales developed to measure students' levels of motivation and attitudes were evaluated through Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA). A model was then created and analyzed using the Structural Equation Modeling method. The findings revealed that the factors influencing students' mathematics success were not solely related to individual attitudes and motivation but also influenced by environmental factors such as family and teacher support. According to the results, students' positive attitudes toward mathematics and high levels of motivation have a significant impact on their success. Furthermore, indirect effects of demographic factors such as socioeconomic status, parental education level, and gender were identified. Emotional and academic support provided by families facilitated the development of a positive approach toward mathematics among students. Similarly, teachers providing individual guidance and maintaining positive communication with students emerged as critical factors contributing to success. The study suggests that strategies aimed at improving students' attitudes and motivation should be developed to enhance mathematics achievement. In this context, it is essential for families to provide emotional and academic support to their children. Additionally, increasing collaboration between families and teachers could establish a comprehensive support mechanism for student success. This study contributes to the literature by demonstrating how Structural Equation Modeling can be utilized in educational research.