Tekstilde pamuğun standardizasyonunun önemi üzerine bir araştırma
An investigation for importance of cotton standardization in textile
- Tez No: 256542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL CEYHUN SABIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: pamuk, standardizasyon, verimlilik, pamuk balyaları, tekstil
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Pamuk, Dünya'da ve Türkiye'de tekstil sektörü için önemli bir hammaddedir. Bir doğal lif olan pamuğun gelişen teknoloji ile önemi daha da artmış ve standardizasyonu daha da önemli hale gelmiştir. Pamuğun standardizasyonu ile Türkiye'de ve Dünya'da aynı dili konuşmak, küresel pamuk birliğinin sağlanması, üretimin seri ve anlaşılır olması, pamuk pazarında rekabet edilebilir konuma gelmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Başta ABD olmak üzere dünyadaki diğer ülkeler ve Türkiye pamukta standardizasyon çalışmaları yapmış ve bu standartları uygulamaya başlamıştır. Günümüzde pamuğun standardizasyonu üzerine çalışmalar devam etmektedir.Bu çalışmada Dünya'da ve Türkiye'de uygulanan pamuk standardizasyonu incelenmiş ve konuyla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cotton is one of the most important raw materials for textile industry in Turkey and in the world. Cotton is a naturel raw material that its importance has incresad with technology and its standardizaion has become much better than earlier. The aims of cotton standardizations are providing global cotton confedaration in Turkey and in the world, making easy and serial cotton production, competing with other countries in cotton market and providing advantages to countries? economy in the world. Firstly one of whom U.S.A and other countries use cotton standarts. Now, the studies about cotton standardization has also contiuned.In this study, cotton standardizations in the world and our country have been survived and the last they have been estimated.KeyWords:cotton, standardization, productivity, cotton bales,textile