Pamuklu kumaşların enzimatik ön terbiyesi
Enzymatic pre-treatment of cotton fabrics
- Tez No: 377173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. İBRAHİM BAHTİYARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Ön terbiye, Enzim, Doğal Boya, Ekolojik Prosesler, Cotton, Pretreatment, Enzyme, Natural Dye, Ecological Processes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Pamuk tekstilde yaygın olarak kullanılan bir liftir. Bu nedenle dünyada pamuğun ekonomik önemi büyüktür. Sentetik liflerin keşfinden sonra popülerliğini kaybeden pamuk hayatın tüm alanlarında doğal esaslı malzemelere olan taleple birlikte yeniden önem kazanmıştır. Bunun yanında tüm sanayi alanlarında ekolojik prosesler gün yüzüne çıkmaktadır ve tüketiciler ise ürünlerin nasıl üretildiği ile daha fazla ilgilenmeye başlamışlardır. Buna bağlı olarak pamuklu kumaşların terbiyesinin çevre dostu yöntemlerle yapılması daha fazla önem kazanmaktadır. Literatürde pamuklu kumaşların terbiyesinin ekolojik yöntemlerle gerçekleştirilmesi üzerine bir çok çalışma kolaylıkla gösterilebilmektedir.Bu tezde, literatürdeki çalışmalardan farklı olarak tüm ön terbiye işlemleri enzimatik olarak gerçekleştirilmiş ve doğal boya kullanılarak boyamalar yapılmıştır. Yeterli hidrofillik, haşıl sökme derecelerinin yanında kısmen iyi ağartma efektlerinin konvansiyonel ön terbiye işlemleri yerine enzimler kullanılarak elde edilebileceği gözlemlenmiştir. Bu amaçla farklı enzimler ve çalışma koşulları denenmiştir. Ayrıca elde edilen optimum çalışma koşulları doğal boyalarla boyanabilirlikler açısından da incelenmişlerdir. Boyamalar için yeterli bir ön terbiye efektinin elde edildiği ve ceviz kabuğu ile boyamalarda iyi renkler ve kısmen iyi seviyede haslık derecelerinin elde edilebileceği tespit edilmiştir. Bu sayede pamuklu kumaşlar için yeşil üretim hattının tanımlanması planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cotton is a common fiber used in textile materials. It has a great economic importance in the world. After the invention of synthetic fibers it has lost its great popularity however by the demand to the natural based materials in all areas of the life it has gained its popularity again. Besides this, today ecologic processes come across in all industrial areas and the consumers are more interested in how the good has been produced. So in cotton processing environmentally friendly processes have become important too. There are a lot of studies on ecologic treatment of cotton fabrics.In this study, the whole pre-treatment process was managed enzymatically and the dyeing was conducted with natural dyes. It was observed that the sufficient hydrophilities and desizing effects with somewhat good bleaching efficiencies can be obtained with the use of enzymes instead of the whole conventional bleaching processes. For this, several enzymes and process conditions were examined. The obtained optimum process has been investigated in terms of dyeabilities by a natural dye source too. Sufficient bleaching effects for dyeing was obtained and the walnut bark based natural dye has provided good colors with fairly well fastness values. By this way it was planned to define a green process for the cotton fabrics.