Antalya Körfezi'nde dağılım gösteren Thoracica (Crustacea:Cirripedia) türleri
Thoracica species (Crustacea:Cirripedia) distributed along Antalya Bay
- Tez No: 256549
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERTAN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Cirripedia, Thoracica, taksonomi, ekoloji, biyometri, Antalya Körfezi, Cirripedia, Thoracica, taxonomy, ecology, biometry, Antalya Bay
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Antalya Körfezi'nde supralittoral, mediolittoral ve üstinfralittoral zonlarda dağılım gösteren torasik sirriped türlerini saptamak amacıyla Ağustos 2009-Ocak 2010 tarihleri arasında toplanan örneklerin incelenmesi sonucunda 6 genusa ait 7 tür ve 13477 birey tespit edilmiştir. Bu türlerden, Chelonibia patula Türkiye faunası için; Chthamalus montagui ve Lepas anatifera ise Türkiye'nin Akdeniz sahilleri için yeni kayıtlardır. Araştırma bölgesinde birey sayısı (%70) ve biyokütle değeri (%50) bakımından en baskın tür Chthamalus stellatus olup, bu türü sırasıyla C. montagui, Perforatus perforatus ve Amphibalanus amphitrite izlemektedir. İstasyonlar arasında en fazla birey ve biyokütle 6 (toplam birey: 6948, toplam biyokütle: 211 g) ve 5 (toplam birey: 3476, toplam biyokütle: 156 g) nolu istasyonlarda tespit edilmiştir. Araştırma bölgesinin supralittoral ve mediolittoral zonlarında 3 tür birlikteliğinin, infralittoral zonunda ise 2 tür birlikteliğinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu çalışmada bölgede çok sayıda bireyle temsil edilen türlerin populasyon özellikleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examination of materials collected between August 2009-January 2010 for determining thoracic cirripeds on the supralittoral, mediolittoral and upper infralittoral zones of Antalya Bay revealed 7 species and 13477 specimens belonging to 6 genera. Among these species, Chelonibia patula is new to the Turkish marine fauna; and Chthamalus montagui and Lepas anatifera are new records for the Mediterranean coast of Turkey. In the investigated area, Chthamalus stellatus is the most dominant species in terms of the number of specimens (70%) and biomass value (50%), followed by C. montagui, Perforatus perforatus and Amphibalanus amphitrite. Among stations, the majority of specimens and highest biomass values were encountered at station 6 (total number of specimens: 6948, total biomass: 211 g) and station 5 (total number of specimens: 3476, total biomass: 156 g). Three species associations were determined in the supralittoral and mediolittoral zones of the area, whereas two species associations occurred in the infralittoral zone. The population characteristics of the species represented by high number of specimens in the area were also taken into account in the present study.