Conversion of carbon dioxide into organic products in the presence of catalyst
Katalizör varlığında karbon dioksitin organik ürünlere dönüşümü
- Tez No: 256786
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: CO2 dönüşümü, Halkalı karbonat, N-heterosiklik karben, Salen, İmino-karben, Paladyum, Rodyum, CO2 fixation, Cyclic carbonate, N-heterocyclic carbene, Salen, Imino-carbene, Palladium, Rhodium
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bolluğu, ucuzluğu ve toksik olmayışı karbon dioksitin organik sentezlerde C1 kaynağı olarak değerlendirilmesinde önemlidir. Ayrıca CO2'in sera etkisi dikkate alındığında bu yöndeki çalışmalar çok ilgi çekmektedir. Oysa CO2 kimyasında karşılaşılan en büyük sorun tepkime vermeye yatkınlığının az olmasıdır, bu sorun ise etkin ve seçici bir katalizör kullanımıyla giderilebilir. Sonuçta CO2 çok yararlı kimyasallara dönüştürülür. Bunlardan biri olan halkalı karbonatlar lityum pillerinde, poliüretanlarda, reçinelerde, temizlikte, kozmetikte ve kişisel bakım malzemelerinde aprotik çözücü olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle beş-üyeli halkalı karbonatların sentezinde katalizör olarak kullanılabilecek Pd(II) ve Rh(I) komplekslerinin incelenmesi hedeflenmiştir.Bu tez üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm karbon dioksidin yeryüzündeki durumu, çevreye etkileri ve onun kimyasal dönüşümüyle ilgili genel bilgileri içermektedir. Aynı zamanda imin, N-heterosiklik karben (NHC) ve imino-karben ligantları ve onların komplekslerine ilişkin kısa bilgi verildi.İkinci bölümde, salisilaldimin destekli imidazolyum tuzları (2) kullanılarak salisilaldiminato-karben-Pd(II) (3) ve salisilaldiminato-Rh(I) (4) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonuna ait deneysel bilgi ve veriler sunuldu. Devam eden tez çalışmaları sırasında 3a-c Pd(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu yayınlanmıştır.Üçüncü bölümde ise salisilaldiminato-karben-Pd(II) (3) ve salisilaldiminato-Rh(I) (4) komplekslerinin karakterizasyonu tartışıldı ve bu yeni komplekslerin karbon dioksitin 4 farklı epoksitle halkalı karbonatlara dönüşüm tepkimelerindeki katalitik özellikleri incelendi. Katalitik aktiviteye sübstituyentlerin elektronik etkileri de araştırıldı. Sübstituyentlerin elektron sağlayıcılığının artmasıyla katalitik aktivitenin de arttığı anlaşıldı. Katalitik sistemin optimizasyonu sıcaklık, basınç, baz ve epoksit gibi parametrelerin değiştirilmesi yoluyla incelendi. Katalitik denemeler sonucunda 3 tipi komplekslerden 3c'nin (97%); 4 tipi komplekslerden ise 4d'nin (97%) en aktif katalizörler olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Because of abundant, cheap and non-toxic C1 feedstock in organic synthesis, chemical fixation of carbon dioxide (CO2) has great importance. Considering the green-house effect of CO2 the studies around this subject has great attention. But the major problem of CO2 chemistry is being hard to react in reactions, but this problem might be overcome by using effective and selective catalysts. Finally CO2 could transform into valuable chemicals. One of them is cyclic carbonates which have found extensive use as excellent aprotic polar solvents in lithium batteries, polyurethans, resin, cleaning, cosmetics and personal care. Because of that the investigation of Pd(II) and Rh(I) complexes as the catalysts for the synthesis of five-membered cyclic carbonates are aimed.This thesis consists of three parts. The first part is a general review about variations and effect of carbon dioxide to environment and chemical fixation of it. At the same time, concise information about imine, N-heterocyclic carbene (NHC) and imino-carbene ligands and complexes were mentioned.In part II, the information and data about the synthesis and characterization of salicylaldiminato-carbene-Pd(II) (3) and salicylaldiminato-Rh(I) (4) complexes by using salicylaldimine sidearmed imidazolium salts (2) were described in detail. Synthesis and characterization of Pd(II) complexes 3a-c was published by us while ongoing dissertation studies.In part III, the characterization of salicylaldiminato-carbene-Pd(II) (3) and salicylaldiminato-Rh(I) (4) and catalytic properties of these novel complexes for the transformation of carbon dioxide with four different epoxides are discussed. The effect of electronic properties of the substituents to the catalytic activity is investigated. The electron-donating substituents (R) increased the catalytic activity. The optimization of the catalytic system was performed changing the parameters such as temperature, pressure, base and epoxide. According to catalytic experiment results, the most active catalysts for the 3 type complexes 3c (97%); for the 4 type complexes 4d (97%) was found.