Kapıdağ yarımadasının vejetasyonunun araştırılması
Vegetation researching of Kapıdağ peninsula
- Tez No: 256785
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Vejetasyon, Kapıdağ Yarımadası, Vegetation, Kapıdag Peninsula
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu çalışma Güney Marmara Bölgesi, Balıkesir İlinin Erdek İlçesi siyasi sınırları içinde yer alan Kapıdağ Yarımadasının vejetasyonunu içermektedir. Yarımada 27o 53' 24.73'' batı boylamı ve 40o 27' 41.33'' kuzey enlemi arasında yer almaktadır. Yüzölçümü yaklaşık 300 kilometrekare olan bir ?tombolo? oluşumudur. Yarımadanın kara ile birleştiği kıstağın doğu yanında Bandırma Körfezi, batı yanında ise Erdek Körfezi yer almaktadır.Kapıdağ Yarımadasının jeolojik yapısı üç ayrı litolojik birimden oluşmaktadır:?Permiyen öncesi yaşlı, ayırtlanmamış metamorfik karmaşık,?Paleosende granitoid magması ve?Güncel alüvyon çökeller.Granodiyoritik ve granitik türde bir sokulum olan ve Kapıdağ graniti olarak adlandırılan kütle Kapıdağ Yarımadasının %75'ini kaplamaktadır.En geniş yayılışa sahip toprak tipleri kireçsiz kahverengi orman toprağı, kireçsiz kahverengi toprak ve kollüviyal topraklardır. Kapıdağ Yarımadası yağışlı Akdeniz biyoiklim katının serin değişkeninde yer almakta olup, oseyanik iklimin etkisine de açıktır.Yapılan vejetasyon çalışmaları sonucu bölgede sekiz bitki birliği ve bu birliklere ait yedi alt birlik tespit edilmiştir.?Roso caninae ? Pinetum brutiae ass. nova?Violo sieheanae ? Fagetum orientalis ass. nova?Carpino betuli ? Castanetum sativae ass. novaSambutesum nigrae subass. novaTiletosum tomentosae subass. novaCarpinetosum betuli subass. nova?Acero ? Quercetum petraeae ass. nova?Cerastio bannaticii ? Quercetum frainetto ass. nova?Crataego monogynae ? Quercetum infectoriae ass. nova?Vibirno ? Arbutetum unedo ass. NovaArbutesum unedo subass. novaEricetosum arborae subass. novaPhillretosum latifoliae subass. novaSytretosum officinale subass. nova?Asphodelo aestivii ? Sarcopoterietum spinosi ass. novaBu birliklerden Roso caninae ? Pinetum brutiae ass. nova birliği Quercetalia(ea) Ilicis ordo ve sınıfına bağlı Quercion Ilicis alyansına dahil edilmiştir. Asphodelo aestivi ? Sarcopoterietum spinosi ass. nova birliği Cisto-Micromerietalia(ea) sınıfı ve ordosu içine dahil edilmiştir. Diğer bütün birlikler ve bu birliklere ait alt birlikler ise Quercetea pubescentis sınıfı içinde yer alan Querco-Carpinetalia orientalis ordosuna bağlı Quercion frainetto alyansı içinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study were carried out in Kapıdağ Peninsula where is within the boundaries of Province of Balıkesir and County of Erdek. The workspace is located the South Marmara Region. The study is reviewing the vegetation of Kapıdağ Peninsula. The area is located between 27o 53' 24.73'' west longitude and 40o 27'41.33'' north latitude The peninsula is approximately 300 square kilometers. which is an the“tombolo”formation. There are two bays of the peninsula: Bandırma Bay (Gulf) in the East and Erdek Bay (Gulf) in the west.Geological structure of the Kapıdağ Peninsula consists of three lithologic units:?Permian pre-elderly, not separated metamorphic complex,?Granitoid magma in Paleocene and?Actual alluvial sediments.The widest spread soil types are brown forest soil without lime, brown soil without lime and kolluviyal soil.The Kapıdağ Peninsula is located (situated) in the rainy Mediterranean biological climate layer and the area is affected by oceanic climate.Results of studies of vegetation have been identified eight associations and seven subassociations are belonging to two of associations in the region.These are:?Roso caninae ? Pinetum brutiae ass. nova?Violo sieheanae ? Fagetum orientalis ass. nova?Carpino betuli ? Castanetum sativae ass. novaSambutesum nigrae subass. novaTiletosum tomentosae subass. novaCarpinetosum betuli subass. nova?Acero ? Quercetum petraeae ass. nova?Cerastio bannaticii ? Quercetum frainetto ass. nova?Crataego monogynae ? Quercetum infectoriae ass. nova?Vibirno ? Arbutetum unedo ass. novaArbutesum unedo subass. novaEricetosum arborae subass. novaPhillretosum latifoliae subass. novaSytretosum officinale subass. novaAsphodelo aestivii ? Sarcopoterietum spinosi ass. novaRoso caninae ? Pinetum brutiae ass. nova association belongs to Quercetalia(ea) ilicis class-ordo and Quersion ilicis alliance. Asphodelo aestivii ? Sarcopoterietum spinosi ass. nova association belongs to Cisto-Micromerietalia(ea) class and ordo. All other associations belong to Quercetea pubescentis class, Querco-Carpinetalia orientalis ordo and Quercion frainetto alliance.