Çelik jant üretiminde lazer imalat yöntemlerinin kullanımı ve konvansiyonel yöntemlerle karşılaştırılması
Using laser processing in producing of steel wheel rim and comparison wıth the conventional methods
- Tez No: 256795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lazer, lazer imalat yöntemleri lazer kaynak, çelik jantlar, basınç kaynağı, Laser, laser processing, laser welding, steel wheel rims, resistance butt welding
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yurt dışında, sanayisi gelişmiş ülkelerde, lazer imalat yöntemleri konusunda bilimsel çalışmalar yoğun şekilde sürdürülmektedir ve aynı zamanda lazer kaynak bağlantılı jantlar üzerine de çalışmalar yapıldığı gözlemlenmektedir. Türkiye 'de çelik jantlar bilinen konvansiyonel yöntemlerle üretilmektedir. Bu çalışmada çelik jantların üretiminde kullanılan konvansiyonel kaynak yöntemleri ile lazer kaynak yöntemleri karşılaştırılmakta ve basınç kaynağı ve lazer kaynağıyla hazırlanan kaynak bağlantılı numunelerin mekanik teknolojik özellikleri tespit edilerek kıyaslanmaktadır. Sonuçlar birçok şekil ve diyagramlarla gösterilmekte ve yorumlanmaktadır. Ayrıca lazerli jant üretiminin avantajları anlatılmaktadır. Sonuç olarak, jant üretim firmalarının rekabet şansını artırmak için lazerli jant üretimi konusunda çalışmalarını arttırarak gelecekte konvansiyonel metotları değiştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The dense researches continue about the laser processing in foreign developed countries at the same time it is observed that researches as to the laser welded wheel rims keep going. Steel wheel rims in Turkey are produced with the known conventional methods. In this study, the laser processing is compared with the conventional methods for the producing of the wheel rims and samples welded with the conventional resistance butt welding and the samples laser welded are compared as experimental among them in respect of the technologic and mechanical properties. The results are illustrated with many diagrams and figures and they are interpreted. In addition the advantages of the producing wheel rims with laser are expressed. Consequently, it is suggested that the wheel rim companies should make more research about the wheel rims including laser processing and it is proposed to exchange the conventional process in the future to increase the possibility of competition.