Spirulina platensis katkılı cilt kremlerinin geliştirilmesi ve hücre kültürleri üzerinde etkilerinin incelenmesi
Development of skin creams including Spirulina platensis extracts and investigation of their effects on in vitro cell culture
- Tez No: 256796
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM CONK DALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Spirulina platensis, kozmetik, fikosiyanin, sitotoksisite, genotoksisite, Spirulina platensis, cosmetics, phycocyanin, cytotoxicity, genotoxicity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalısmada, cilt kremi olarak gelistirilecek Spirulina platensisham ekstrakt katkılı cilt kremlerinin hücre kültürleri üzerinde in vitroolarak sitotoksik, genotoksik ve yara iyilesmesi çalısmaları yapılmıstır.Mikroalgler ve mavi-yesil algler, çok eski yıllardan beri terapötikamaçlı kullanılmaktadır. Mikroalgler, yararlı terapötik ajan, etken maddeolarak kullanılabilecek biyolojik aktiviteye sahip birçok yeni bilesiginönemli üreticilerindendir. Spirulina, Chlorella gibi mikroalgler, protein,karbonhidrat, gama linolenik asit, yag asidi, karotenoidler, vitamin B1 veB2 gibi birçok biyoaktif bileseni bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıcabazı mikroalgler, içerdikleri omega?3 ve omega?6 yag asitleri,karotenoidler, tokoferol, fikosiyanin ve fenolik bilesikler nedeniyleantioksidan özellik göstermektedir. Bunlara baglı olarak birçok mikroalgve mavi-yesil alg farmasötik özellikleri ve olumlu etkileri nedeniylekozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Mikroalgal vesiyanobakteriyel ekstraktlar cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.Bu çalısmada Spirulina platensis'in laboratuvar kosullarındakontrollü olarak üretimi saglandıktan sonra ham ekstraktı elde edilmistir.Krem formulasyonuna ilave edilecek olan optimum ham ekstrakt oranınıbulmak için farklı ham ekstrakt oranlarıyla bir seri ön denemeyapılmıstır. Daha sonra belirlenen farklı oranlar gelistirilen cilt kremininformulasyonuna ilave edilmis ve in vitro sitotoksisite, genotoksisite veyara iyilesmesi testleri yapılmıstır.In vitro kosullarda hem sitotoksisite, proliferasyon ve yaraiyilesmesi hem de genotoksisite denemelerinde en iyi sonuç, % 1.125oranında Spirulina platensis ham ekstrakt içeren kremde elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, in vitro cytotoxic, wound healing and genotoxicinvestigations of skin creams including Spirulina platensis crude extracton animal cell culture were performed.Microalgae have been used for agelong due to their therapeuticvalue. Microalgae are important producers of new compounds whichhave biological activity for using as therapeutic agent. Microalgae suchas Spirulina, Chlorella contain many bioactive ingredients such asproteins, carbonhydrates, carotenoids, vitamins, gamma linolenic acids.Additionally some of them have antioxidant properties due to omega-3and omega-6 fatty acids, carotenoids, tocopherol, phycocyanin andphenolic compounds. Thus, many microalgae have pharmaceuticalproperties and positive effects on skin are used in cosmetic industry.Microalgal and cyanobacterial extracts are mainly used in skin-careproducts.After production of Spirulina platensis in controlled laboratoryconditions, crude extracts of Spirulina platensis were obtained. Differentcrude extract dilutions were studied to determine the optimum crudeextract ratio will be added in cream formulation. These optimumdilutions were added to skin cream formulation and cytotocity, woundhealing and genotoxicity studies were carried out.In in vitro conditions the best result was obtained in skin creamincluding % 1.125 Spiruliina platensis crude extract either cytotoxicity,proliferation and wound healing or genotoxicity assays.