Time skalada kinematik
Kinematik on time scales
- Tez No: 256811
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN ÖZYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Zaman skalası, türev, düzlemsel bir parametrelihareket, Time scale, derivation, one parameter plane motion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Giriş bölümü dışında bu tez üç ana bölümden oluşmaktadır.İkinci bölümde, zaman skalası ve hareket geometrisi ile ilgili temel tanım ve teoremlere yer verilmiştir.Üçüncü bölümde, her hangi bir zaman skalası üzerinde iki boyutlu düzlemsel hareket incelenmiştir. İlk olarak, hareketli ve sabit düzlemler alınıp, sabit düzleme göre hareketli düzlemin hız ve ivme vektörleri tanımlanmıştır. İkincil olarak, bir parametreli düzlemsel hareketin hareket denklemleri ve bunların türev denklemleri zaman skalasında verilmiştir.Dördüncü bölümde ise hareket denklemlerinin, T zaman skalasının değişiminden nasıl etkilendiği örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Except the introduction, this thesis consists of three main sections.In the second section, some basic rules and theorems of calculus have been given on time scales and in the plane kinematic.In the third section, two dimensional kinematics have been considered in using the parameter time scale. Firstly, considering the moving plane and constant plane, have been defined velocity and acceleration vectors of the moving plane with respect to constant plane. Secondly, the moving equations of the one parameter plane motion and their derivative formulas is given on time scale.In the fourth section, change of equations of motion using some time-scale sets have been given by some examples on motion.