Batı Karadeniz bölgesi ballarının polen analizi
Polen analysis of honey in The West Black Sea reagen
- Tez No: 256817
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Polen, palinoloji, Melissapalinoloji, bal, Pollen, palination, melissapalynology, honey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Polen ve sporları inceleyen bilim dalına palinoloji denir. Bu terim ilk defa Hyde ve Wıllıams tarafından ortaya atılmış yunanca etrafa dağılan anlamına gelen palinein kelimesinden türetilmiştir. Polenler angıospermlerin anterlerinden, gymnospermelerin ise mikrosporangıumlarından atılarak rüzgâr, hayvanlar, böcekler, kuşlar ve su ile ortama dağılırlar. Bu sayede çiçeklerde stigmaya ulaşıp polinasyonu sağlarlar. Daha sonrada ovaryuma kadar ulaşır ve döllenmeyi gerçekleştirirlerBu çalışma da Batı Karadeniz bölgesinde; Zonguldak, Karabük, Bartın, Bolu ve Kastamonu illerinden toplanan 50 farklı bal örneğinin melissapalinolojik incelemesi yapılmıştır. Çalışma sonunda bölgelerde belirlenen dominant taksonlar; Castanea sativa, Rhododendron ponticum, Tilia rubra, Fagaceae, Ericaceae, Compositeae ve Criciferae'dir.Günümüzde birçok araştırmalarda polenlerin incelenmesi yapılmaktadır. Çeşitli alerjik vakaların tespitinde, ilaçlardaki katkı maddelerinin saptanmasında, adli vakalarda suçluların yakalanmasında, arkeolojik kazılar ve petrol kaynaklarının bulunması gibi birçok alanda palinolojide faydalanılmaktadır. Balların kalitesini tespit etmek amaçlı da palinoloji bilimi son derece önem arz etmektedir.Palinoloji biliminin bu saydığımız alanlarda kullanılması bu bilimin değişik alt bilim dallarına ayrılmasını sağlamıştır. Bunlardan bir tanesi de balların; polen, mantar gibi sporları içermesinden doğan Melissopalinoloji bilim dalıdır. Bu bilim dalı ballardaki polenlerin cins ve miktarlarının tespiti, nektar kaynaklarına göre balların kalitesi ve sınıflandırılmasına olanak sağlar
Özet (Çeviri)
Palinology is a discipline which researches pollens and spores. This term is firstly used by Hyde and Williams and derivated form palinein which means spread of around in Greek. Pollens through out from anthers of angiosperms and microspoarangiums of gymnosperms and spread around by winds, animals, insects, birds and water. Thus, it reaches the stigmas of flowers and performs pollination and reaches ovaries and fertilized.50 different honey samples in Zonguldak, Karabük, Bartın, Bolu and Kastamonu cities at The West Blacksea Region was collected and analized in this study. At the end of this study the dominant taxons were:Castanea sativa, Rhododendron ponticum, Tilia rubra, Fagaceae, Ericaceae, Compositeae ve Criciferae determined.Today pollens examinations are studying at many researches. Palinology is using many different allergic incidents, to detect the contributionmaterials in drugs, in forensic sciences to catch the criminal, in archeological excavation and to find natural oil sources.Palinology has many subdisciplines because of above reasons. One of subdisciplines is melissopalinology which is about honey that includes pollens and mushrooms spores. Mellissopalinology determinate type and quantity of pollens in honey and also qualification and classification of honey to source of nectar.