Ege bölgesi sanayi kuruluşlarının kaynak makinası ve kaynak sarf malzemesi profilinin belirlenmesi
Overview and evaluation of the principle types of welding equipment machinery and consumables utilised in the industrial facilities within the aegean region
- Tez No: 256831
- Danışmanlar: PROF. DR. VURAL CEYHUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: welding technology, classification of welding, industrial gases, welding machine, welding consumables
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kaynak teknolojisi gerek sanayinin tüm alanlarında sağladığı teknik ve ekonomik fırsatlarla,gerekse günlük hayatta kullandığımız pek çok modern araç gerecin üretiminde yaygın olarak kullanılmasıyla;geçmişten günümüze gelişerek uygulanan vazgeçilmez bir imalat yöntemidir.Bu çalışmada Ege Bölgesi sanayi kuruluşlarının kaynak makinası ve kaynak sarf malzemesi profili incelenmiştir.Bu amaçla bölgedeki sanayi kuruluşlarına kullandıkları kaynak makinaları,sarf malzemeleri ve istihdam ettikleri kaynak personeli hakkında detaylı sorular içeren bir anket düzenlenmiş ve firmalara iletilmiştir.Ayrıca kaynağın tarihçesi,tanımı,değişik parametrelere göre sınıflandırılması,kullanım alanları ve kaynak işleminde kullanılan endüstriyel gazlar hakkında genel bilgi verilmiştir.Anketlerin değerlendirilmesi sonucunda Ege bölgesindeki sanayi kuruluşlarının,Kullandıkları kaynak yöntemi ve sarf malzemesi miktarı açısından gelişmekte olan ekonomilerin profiline paralellik gösterdikleri,Uyguladıkları kaynak yönteminin seçiminde çevreye duyarlı oldukları,Makine ve sarf malzemesinin daha verimli kullanılabilmesi açısından personel eğitimine önem verdikleri,tespit edilmiştir.Anahtar sözcükler : kaynak teknolojisi, kaynağın sınıflandırılması, endüstriyel gazlar, kaynak makinası,kaynak sarf malzemeleri
Özet (Çeviri)
Welding technology is an indespinsible manufacturing process progressively applied from past to present both with the technical and the economical opportunities it provides in every field in industry and due to its common use in production of many modern equipment we use in daily life.In this study the welding machine and welding consumables profiles of the industrial facilities within the Aeagean Region are investigated. To that end, a quationaire containing detailed questions on the welding machines and consumables used and the personel employed fort he welding process is prepared and presented to the industrial facilities located within the region. Furthermore, general information on the history of welding, definition, classification in accordance with various parameters, employment areas and the industrial gases used in the welding process is given.Upon assessment of the questionaires following facts are determined about the industrial facilities located within the Aegean Region:They present parallelism with the profile of developing economies with regards to the welding method and consumable quantities they use;They are sensitive towards environment in selection of the welding method they apply;They attach importance to personnel training in order to enable more efficient utilization of machinery and consumables.