Elementer grup analizi yöntemleri kullanılarak Black-Scholes denkleminin çözümü üzerine
On the solution of Black-Scholes equation by using the elementary group analysis methods
  1. Tez No: 256830
  2. Yazar: REFET POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Black-Scholes, Lie Symmetries, Symmetry reduction, Infinitesimal Generator, Mathlie
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Black-scholes kısmi diferansiyel denkleminin karakteristik yapısının geri parabolik denklem olması nedeniyle implicit yöntemlerin çözüm için iyi sonuç verdiği gözlenmiştir. Bu yaklaşımlar ışığında önceki araştırmalarda Black-Scholes denkleminin Difüzyon (ısı) denklemine dönüştürüldükten sonra sonlu farklarla çözümünün hızlı ve hata payının daha düşük olduğu incelenmiştir. Bu çalışmalarda kullanılan yöntemlerin doğurduğu farklı sonuçlar nedeniyle oluşan sorunlar araştırmacıları farklı yöntemler kullanarak bu problem için yeni çözümler aramaya yöneltmiştir.Bu çalışmada, çözüm yöntemleri farklı açılardan incelenen Black-Scholes kısmi diferansiyel denklemi Elementer Grup Analizi yöntemleri kullanılarak adi diferansiyel denkleme indirgenmiş ve indirgenen bu denklemlerin çözümleri hesaplanmıştır.Lie simetrilerinin bulunmasına yönelik geliştirilen bilgisayar programları, çalışmamızda kronolojik bir sırada incelenmiş ve Mathematica programı için geliştirilen Mathlie programı ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.Anahtar Sözcükler : Black-Scholes, Lie Simetrileri , Simetri İndirgemesi, Infinitesimal Üreteç, Mathlie.
Özet (Çeviri)
It has been observed that Black-Scholes Partial Differential Equation gives fine results for the solution of implicit methods due to the fact that its characteristic structure is a backward parabolic equation.In the light of these approximations it is analyzed that in the previous researches the solution of Black-Scholes equation with finite difference methods, reduced to the Diffusion (heat) equation gives fast and better results among other finite difference methods.The problems appeared due to the different results produced by the methods used in these works leaded the researches to look for new solutions for this problem using different methods.In this work Black-Scholes Partial Differential Equation which solution methods analyzed in different ways; reduced to the ordinary differential equation using elemantary group analysis and solutions of these reduced equations are calculated.The package programs developed to find the Lie symmetries analyzed in chronological order in our work and the Mathlie program which is developed for Mathematica program explained in details.