Çimento alkalinitesinin alkali silis reaksiyonuna etkisinin araştırılması
Investigation of effect of cement alkali content on alkali silica reaction
- Tez No: 256840
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMBİZ RAMYAR, YRD. DOÇ. DR. ÖZGE ANDİÇ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali silis reaksiyonu, çimento alkalinitesi, hızlandırılmış harç çubuğu deneyi, beton mikrobar deneyi, otoklav deneyi, Alkali silica reaction, cement alkali, accelerated mortar bar test, concrete mikrobar test, autoclave test
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çimento alkalileri ile agregadaki reaktif silis arasında meydana gelen reaksiyon (ASR) ürünleri zaman içerisinde genleşerek betonda hasar yaratmaktadır. Günümüz çevre yönetmelikleri, karbon salınımını azaltmak amacıyla çimento üretiminde bazı değişiklikler yürürlüğe koymuştur. Bu sebeple çimentonun alkali seviyesi artmıştır. Bu tez kapsamında, çimento alkali seviyesinin ASR kaynaklı genleşmelere etkisi, hızlandırılmış yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Bir çeşit reaktif agrega ve altı farklı alkali içeriğe sahip olan çimento araştırmaya alınmıştır. Tezde kullanılan deney yöntemleri, hızlandırılmış harç çubuğu metodu, beton mikrobar deneyi ve otoklav metodudur. İlk iki deneyde kür çözeltisi olarak NaOH ve KOH kullanılmış, otoklav deneyi ise modifiye edilmiştir. Alkali silis reaksiyonunun harçların bazı mekanik (eğilmede çekme dayanımı, basınç dayanımı, ultrases hızı) ve fiziksel (ağırlık değişimi) özelliklere etkisi de araştırılmıştır.Tezin birinci bölümünde çalışmanın amaç ve kapsamı verilmiştir. İkinci bölümde ASR ve buna etki eden faktörler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ASR tespitinde kullanılan deney yöntemleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde tezde uygulanan deneysel çalışmaların metotları anlatılmış olup beşinci bölümde ise sonuçlar tartışılmıştır. Tezin son bölümü ise sonuç ve önerilere ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
The reaction between cement alkalies and reactive siliceous aggregate (ASR) may lead to expansions and cracking of concrete by time. Today?s environmental regulations implement some changes in the cement production processes in order to decrease the carbon emission. Thus, the alkalinity level of the cement increses. In this thesis, the effect of alkali level of cement on ASR expansions is evaluated by using accelerated test methods. One type of reactive aggregate and six cements with different alkali levels are investigated. The test methods applied in this study are accelerated mortar bar test, concrete microbar test and autoclave test. In the first two tests, NaOH and KOH are used as the curing solution and autoclave test is modified. The effect of ASR to some mechanical (compressive and flexural strength, ultrasonic pulse velocity) and physical (weight change) properties of mortar mixtures are also investigated.In the first chapter, the aim and scope of this thesis is given. The ASR and the factors affecting the ASR are explained in the second chapter. Third chapter is devoted to the test methods used in the detection of ASR. In the fourth chapter, the methods applied in the experimental study are explained and the results of the tests are discussed in the fifth chapter. The last chapter of this thesis is devoted to the conclusions and recommendation.