Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi mezunlarınınn istihdam durumları
State of employment of graduated students from Faculty of Fisheries, Ege University
  1. Tez No: 256843
  2. Yazar: NESLİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN FIRAT KOP, ÖĞR. GÖR. HÜLYA SAYGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mezunlar, anket, istihdam, Su Ürünleri Fakültesi, Graduated students, survey, state of employment, Faculty of Fisheries
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Su Ürünleri Mühendisleri'nin istihdam durumlarını araştırmak, mezunların sosyal ve ekonomik profilini ve öğrenim faaliyetleri hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmak, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu araştırma için hazırlanan anketin uygulanacağı kişi sayısı, söz konusu anakitleyi temsil edecek büyüklükteki örneklem sayısının hesaplanmasıyla ortaya çıkarılmıştır. Sonuçta 110 adet anket formu değerlendirilmeye alınmıştır.Anket sonuçlarından mezunların, %62'sinin erkek, %54'ünün 25 ? 34 yaş arasında olduğu, %59'unun İzmir'de oturduğu, %50'sinin 1001 ? 2000 YTL gelire sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. %91'i dört yıl ve daha az sürede mezun olmuş, %43'ü su ürünlerine ilgi ve merak dolayısıyla fakülteyi tercih etmiştir. %64'ü meslek derslerini, %81'i uygulama derslerini yetersiz bulmaktadır. %89'unun çalışıyor olduğu, su ürünleri alanında çalışanların %26'sının özel sektörde, %7'sinin kamu sektöründe, %39'unun üniversitelerde, su ürünleri alanı dışında çalışanların da, %24'ünün özel sektörde, %4'ünün kamu sektöründe çalıştığı tespit edilmiştir.Sonuçta, devlete bağlı kurumlar içinde su ürünleri mühendislerinin çalışma alanları son derece sınırlı olduğundan özellikle özel sektörde, su ürünleri mühendislerinin çalışacakları alanların arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to search the state of employment of these graduated students, to show up social and economic profile of them and their opinion about their education. The numbers of partcipants had been confirmed by counting sampling frequency which has enough volume to represent the main population. Eventually, 110 of the surveys have been analysed.Results of survey have indicated %62 of the graduated students were male, %54 of them lived in İzmir, %50 of them had 1001-2000 YTL salary. These graduated students completed their trainings in four years or less, %43 of them had chosen that faculty because they were interested in aquaculture and fishery. %64 of them think that their occupation and practice lessons are not enough. Also, the results have showed up 89% of participators were working, 7% of them were working at government corporations 26% of them were working at private sector, 39% of them were working in universities in aquaculture sector and also 24 % of participators were working at private sector, 4% of them were working at government corporations except of aquaculture sector.Consequently, working areas of graduated students from fishery faculty, are quite limited in government corporations so that, working areas need to be increased especially in private sector.