Tuz stresinin farklı tuz toleransına sahip iki plantago türünün fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of effects of salt stress on the physiological and biochemical properties of two plantago species differing in salt tolerance
  1. Tez No: 256876
  2. Yazar: AŞKIM HEDİYE SEKMEN ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TÜRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Plantago maritima, Plantago media, antioksidan sistem, tuz stresi, Plantago maritima, Plantago media, antioxidative system, salt stress
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tuza-toleranslı Plantago maritima ile tuza-duyarlı Plantago media'da tuz stresine toleransla ilişkili bitki büyüme, nisbi su içeriği (RWC), stoma iletkenliği, lipid peroksidasyon ve antioksidant sistemdeki değişiklikler araştırıldı. 60 günlük P. maritima ve P. media fideleri 7 ve 14 gün süresince 0, 100 ve 200 mM NaCl stresine maruz bırakıldı. Tuz stresi uygulamasının 14. gününde P. media'nın kök ve gövde büyümesinde (uzunluk, FW, DW) meydana gelen indirgenme, P. maritima'dan daha fazladır fakat 100 mM NaCl uygulamanın 7.gününde P.maritima'nın kök ve gövde büyümesini etkilememiştir. Tuz stresi (tuz uygulamasının 7. gününde 100 mM NaCl uygulanan grup dışında) P. maritima'nın yaprak nisbi su içeriğini (RWC) değiştirmemiştir fakat P.media'nınkini azaltmıştır. Tuz stresi, stoma iletkenliğinde azalmaya neden olmuştur ve bu azalma P. media'da belirgin olarak görülmektedir. P. media'nın süperoksit dismutaz (SOD; EC 1.15.1.1), katalaz (CAT; EC 1.11.1.6), glutasyon redüktaz(GR; EC 1.6.4.2) aktiviteleri tuzluluktaki artışla azalmıştır. 7. günde, 100 mM NaCl stresi P. media'nın askorbat peroksidaz (APX; EC 1.11.1.11) aktivitesini arttırmış ancak 200 mM NaCl değiştirmemiştir. Ancak tuz uygulamasının 14. gününde tuz stresi, P. media'nın APX aktivitesinin azalmasına neden olmuştur. Diğer yandan tuz stresinin 7. gününde 200 mM NaCl, P. maritima'nın CAT, APX ve GR aktivitesini arttırırken 100 mM NaCl bu enzimlerin aktivitelerini değiştirmemiştir. Tuz uygulamasının 14. gününde, 200 mM NaCl stresi ile P. maritima'nın APX ve POX aktivitesini değiştirmezken CAT ve GR aktivitelerini arttırmıştır. P. maritima'nın SOD aktivitesi, deneme süresince artan tuzlulukla artmıştır.Buna ek olarak tuz stresi altındaki iki türün doğal yaprak ekstraktları arasındaki farklı SOD ve POX izozimleri tanımlandı. P. media yapraklarındaki malondialdehit seviyeleri tuz stresi altında artmıştır fakat P. maritima'nın MDA seviyesi artan tuzlulukla genellikle değişmemiştir. Bu sonuçlar, tuza-toleranslı P. maritima `nın tuz stresinin sebep olduğu oksidatif hasara karşı tuza-duyarlı P. media'dan daha fazla seviyede teşvik edilmiş antioksidant enzim aktivitesiyle daha iyi bir koruma mekanizması gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The changes in plant growth, relative water content (RWC), stomatal conductance, lipid peroxidation and antioxidant system in relation to the tolerance to salt stress were investigated in salt-tolerant Plantago maritima and salt-sensitive Plantago media. The 60 days old P. maritima and P. media seedlings were subjected to 0, 100 and 200 mM NaCl for 7 and 14 days. Reduction in shoot and root growth (length, FW, DW) was higher in P. media than in P. maritima after exposure to 100 and 200 mM NaCl at 14d of salt treatment, but 100 mM NaCl treatment did not show any effect on shoot and root growth of P. maritima at 7d of salt treatment. Salt stress had no effect on leaf RWC in P. maritima (except for 100 mM NaCl-treated group at 7d), but it was reduced in P. media. Salt stress caused reduction in stomatal conductance being more pronounced in P. media than in P. maritima. Activities of superoxide dismutase (SOD; EC 1.15.1.1), catalase (CAT; EC 1.11.1.6), glutathione reductase (GR; EC 1.6.4.2) decreased in P. media with increasing salinity. Ascorbate peroxidase (APX; EC 1.11.1.11) activity in leaves of P. media was increased and showed no change under 100 and 200 mM NaCl at 7d, respectively. However, salt stress caused a reduction in APX activity at 14 d of salt treatment. On the other hand, activities of CAT, APX and GR increased under 200 mM NaCl while their activities did not change under 100 mM NaCl in P. maritima at 7d. At 14d of salt treatment, while activities of APX and POX did not change, actvities of CAT and GR was increased by 200 mM NaCl. SOD activity in leaves of P. maritima increased with increasing salinity. Moreover, it determined different POX and SOD isozymes between native of leaf extracts of two species under salt stress. Malondialdehyde levels in the leaves increased under salt stress in P. media but generally showed no change in P. maritima with increasing salinity. These results suggest that the salt-tolerant P. maritima showed a better protection mechanism against oxidative damage caused by salt stress by its higher induced activities of antioxidant enzymes than the salt-sensitive P. media.