Denizli, Sarayköy'de bulunan termal kaynaktan izole edilen siyanobakteri Pseudanabaena sp. ve Synechococcus sp.'den elde edilen ekstraktların farmakolojik aktivitesinin incelenmesi
Pharmacologic activity investigation extracts of Pseudanabaena sp. and Synechococcus sp., isolated from thermal sources of Sarayköy, Denizli
  1. Tez No: 256877
  2. Yazar: EMİNE İÇYÜZ SANDIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyanobakteri, Antimikrobiyal aktivite, Antifungal aktivite, estre, uçucu yağ, Pseudanabaena, Synechococcus, cyanobacteri, antimicrobial activity, antifungal activity, extract, volatile oil, Pseudanabaena, Synechococcus
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Denizli, Sarayköy`de bulunan termal su kaynağından izole edilen siyanobakteri Pseudanabaena sp. ve Synechococcus sp. çeşitli çözgen ekstreleri ve uçucu bileşenlerinde antimikrobiyal ve antifungal aktivite araştırılmıştır. Çalıştığımız türlerde de görüldüğü gibi siyanobakteriler çok çeşitli ortam ve koşullarda yaşayabilen canlılardır. Siyanobakteriler simbiyotik ilişkileriyle de ilgi çekmektedir. Pseudanabaena sp.`nin yarı sürekli aksenik kültüründe, ortam suyundan kaynaklandığını düşündüğümüz Synechoccoccus sp. üremesi ve ortak yaşamlarını sürdürmeleri çalışmamızda bizi karışık kültür incelemesine yöneltmiştir. Bu nedenle karışık kültürle saf kültürlerin çözgen ekstre ve uçucu yağ bileşenlerinin özellikleri karşılaştırılmıştır.Pseudanabaena sp., Synechococcus sp. ve karışık kültür (Pseudanabaena sp.+ Synechococcus sp)`ün metanol ve diklorometan ekstre ve uçucu yağ bileşenlerinin antimikrobiyal ve antifungal aktivitesi disk difüzyon yöntemi ile iki spesifik patojen (metisilin-oksasilin dirençli; S. aureus ATCC 43300, hemorajik E. coli O157:H7 RSSK 232) ve bir maya türü (Candida albicans ATCC 10239) ve çeşitli organizmalar üzerinde test edilmiştir.Klevenger cihazı kullanılarak hidrodistilasyon ile uçucu yağ ekstrakte edilmiş ve Gaz Kromatografi/ Kütle Spektrometresi (GK/KS) analizleri gerçekleştirilmiştir. Pseudanabaena sp. uçucu yağ bileşenlerinde % 99,40 verimle 4 çeşit, Synechococcus sp. uçucu yağ bileşenleri toplam bileşiğin % 97,75`inde 5 çeşit madde tanımlanmıştır. GK/KS analizi ile karışık kültürden elde edilen toplam uçucu yağ bileşiğinin % 59,78`ini oluşturan 10 çeşit madde tanımlanmıştır.Bulgulara göre karışık kültür metanol ekstresinde B. cereus ATCC 7064, S. aureus ATCC 43300 ve S. aureus ATCC 6538-p`e karşı; Synechococcus sp. metanol ekstresinde sadece S. aureus ATCC 6538-p`e karşı antimikrobiyal aktivite izlenmiştir. Pseudanabaena sp. çözgen ekstrelerinde antimikrobiyal aktivite saptanmamıştır. Pseudanabaena sp., Synechococcus sp. ve karışık kültüre ait uçucu yağ bileşiklerinde B. subtilis ATCC 6633`a karşı antimikrobiyal aktivite pozitiftir. Synechococcus sp. uçucu yağı S. aureus ATCC 6538-p`e, karışık kültür uçucu yağı P. aeruginosa ATCC 27853`a karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, antimicrobial and antifungal activities of Pseudanabaena sp. and Synechococcus sp., isolated from thermal sources of Sarayköy, Denizli, Turkey, were examined. Literature knowledge support that Cyanobacteria species have a wide range habitat. Moreover cyanobacteria species were interested in for their symbiotic interaction. Growing of Synechoccoccus sp. due to medium water and survive in Pseudanabaena sp.?s axenic, continues culture leads us worked with mixed culture. Furthermore solvent extracts and volatile oils components of mixed and pure cultures properties were compared.Antimicrobial and antifungal activities of methanol and dichloromethane and volatile oils extracts of Pseudanabaena sp., Synechococcus sp. and mixed culture on two specific pathogen (metisilin- oksasilin resistant; S. aureus ATCC 43300, hemorrhagenic E. coli O157:H7 RSSK 232) and yeast (Candida albicans ATCC 10239) and various organisms were investigated with disc diffusion method.Volatile oil extracts were obtained by hydrodistillation technique with Clevenger- type apparatus and GC/MS analyses were performed. 4 types of components for Pseudanabaena sp. and 5 types of components for Synechococcus sp were identified with the efficiency of 99,4 % and 97,75 %, respectively. Furthermore, 10 types of components that compose of 59.78 % of volatile oil compounds were identified with GS/ MS analysis from mixed culture.It was observed that methanol extracts of mixed culture have antimicrobial activity on B. cereus ATCC 7064, S. aureus ATCC 43300 and S. aureus ATCC 6538-p while it was S. aureus ATCC 6538-p for Synechococcus sp. Antimicrobial activity of Pseudanabaena sp. was not determined for solvent extracts. Volatile oil extracts of Pseudanabaena sp., Synechococcus sp., and mixed culture show antimicrobial activity against B. subtilis ATCC 6633 while it was S. aureus ATCC 6538-p for Synechococcus sp and P. aeruginosa ATCC 27853 for mixed culture.