Evaluation of the natural and synthetic fatty acid esters in hydraulic oil
Sentetik ve doğal yağ asidi esterlerinin hidrolik yağıda değerlendirilmesi
- Tez No: 256887
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN S. ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Triboloji, Ester, Yağlayıcı, Baz Yağı, Hidrolik Yağ, Oksidasyon, Aşınma, Sürtünme, Tribology, Ester, Lubricant, Base Oil, Hydraulic Oil, Oxidation, Wear, Friction
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Petrol bazlı yağlayıcıların çevresel etkileri ve fosil yakıt rezervlerinin kısıtlı olması doğaya uygun yağlayıcı alternatiflerinin aranmasına sebep olm gelişimi mineral esaslı bazyağlarına dayanmaktadır. Bazyağlarının iyi teknik özellikleri ve düşük fiyatı mineral esaslı bazyağı teknolojisini desteklemiştir. Neyazıkki bazyağı sonlu bir kaynaktır. Mineral yağ sebebiyle oluşan kirlilikler üretimi kadar kolay doğaya karışamamaktadır. Bununla birlikte, mineral esaslı bazyağlarının sebebi genellikle politik nedenlere bağlıdır. Varolan stokları da her zaman aynı fiyatla fiyatla temin etmek mümkün olmamaktadır. Bir diğer olumsuz yanı ise mineral yağların doğaya karışma süresinin oldukça uzun sürmesidir. Zincir yağları, trafik ve inşaat sektörlerinde kullanılan yağlar açık yağlama sistemlerine ait olduğu için genellikle doğaya bırakılır. Ayrıca genel kapalı yağlama sistemlerinde de yanlışlıkla doğaya deşarj etme gibi riskli durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu sebeple yağlayıcılar mümkün olan her alanda biyoparçalanabilir olmalıdır.Batı Avrupa Bioyağlayıcılar Market araştırmasına göre (2004): toplam 4.750.000 ton/yıl'lık yağlayıcılar pazarında, bioyağlayıcıların yeri 172.000 ton/yıl'dır (Whitby, 2004). Aynı araştırmaya göre kompresör ve zincir yağlayıcılarıının önemli bir kısmı bioparçalanabilir olarak üretilmektedir. Marketteki bioyağlayıcı ihtiyacı, motor yağı ve hidrolik yağlar olarak gözükmektedir. Günümüzde, otomativ üreticileri, kullanılan yağlayıcıların çevresel performansları ile ilgili bir talepte bulunmamaktadırlar, çünkü bu yağlayıcılar yüksek katkı maddesi içerdiklerinden çok karmaşık ürünlerdir. Bu sebeple, çevre dostu motor yağları formulasyon çalışması daha da zorlaşmaktadır. Hidrolik yağlar, Türkiye ve Batı Avrupa marketinde, çevre dostu yağlayıcı formulasyonları için üzerinde çalışılabilecek en uygun adaydır.Yağ asidi esterleri, yağlayıcılarda ihtiyaç duyulan, yüksek viskozite indeksleri, yüksek parlama noktaları ve düşük uçuculukları ile etkin sınır yağlayıcılığı sağlarlar. Buna karşılık, bioparçalanabilir yağlayıcılar, mineral yağlayıcılar ile karşılaştırıldığında, oksidasyon stabilitesi ve düşük sıcaklık karakteristikleri göz önüne bulundurulduğunda daha düşük performans sergilemektedir. Bu çalışmada, farklı yağ asidi esterlerinin oksidasyon ve aşınma önleme üzerine etkileri ile hidrolik yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri araştırılacaktır. Çalışmanın ilk basamağında, beş farklı yağ asidi esteri, termal oksidasyon stabilitesi ve akış özellikleri bakımından incelenecektir. Yağ asidi esterleri, Türkiye'deki yaygınlıkları, fiyatları ve viskozite sınıflarına göre seçilmiştir. Çalışmanın ikinci basamağında, en iyi sonucu veren; kanolo yağı ve trimetiloleat (TMP TO) hidrolik yağ formulasyonu karışımı çalışmasında kullanılmıştır. Hidrolik yağlarda, ISO VG 46 sınıfında DIN 51524 normlarına göre en iyi yağlayıcılık performansını elde edebilmek için farklı yağ karışımları hazırlanmıştır. Sonuçlar ortaya çıkarmıştır ki: hidrolik yağ formulasyonlarında esterler kullanıldığında, yağlayıcının yapısındaki polar grupların varlığından dolayı, formule edilen yağlayıcı, yüksek sıcaklık değişimlerine ve parçalanmadan kaynaklanan bozulmalara dayanmakta ve mükemmel yağ filmi oluşturmaktadır.Çalışmanın sonunda, oksidasyon performansı incelenen esterlerin ana bileşen, katkı maddesi ve kalınlaştırıcı olarak hidrolik yağ formülündeki kullanım yerine karar verilmiştir. Yüksek sıcaklık ve ağır hidrolik uygulamalarında; sıcaklığın 150 C dereceden daha yüksek olduğu, TMP TO hidrolik yağ formülasyonunda yalnızca katkı maddesi olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Orta zorluktaki uygulamalarda, özellikle orman ve inşaat alanında TMP TO hidrolik yağ formülünde baz yağı olarak kullanılabilinir.
Özet (Çeviri)
The concern over the potential impact of petroleum-based lubricants on the environment and the limited fossil fuel reserves has created an opportunity to promote environmentally acceptable alternatives. The development of lubricants like engine and hydraulic oil was mainly based on mineral oil as a base fluid. Good technical properties of base oil and reasonable price enhance technology with mineral base oil. Unfortunately mineral oil is a finite source. The deposits of mineral oil can not be replenished as fast as they are used up. In addition, the availability of mineral oil is highly dependent on political considerations. Even existing deposits do not guarantee that they will be available to us in the future, at least not at the current price. The second aspect is the pollution of environment associated with the use and discharge of chemicals. Nature can not easily tolerate the environmental problems associated with the production and use of mineral oils which are petroleum based. In open lubrication systems like power saw chain oils (forestry), switch lubricants (traffic), slab oils (construction) and hydraulic oil of harvesters are generally directly exposed to environment. Also in general closed lubrication systems, lubricants might be directly disposed to environment accidentally (primary/direct pollution). Lubricants are chemicals with high environmental relevance. Therefore, it is highly desirable to use environmentally friendly lubricants wherever possible.According to Western European Biolubricants Market Survey in 2004; the total lubricant market is 4 750 000 tones/year where total Biolubricants are 172 000 tones/year (Whitby, 2004). According to the previous data market in the table, compressor and chainsaw oils are produced with biolubricants to a reasonable extent. The market need for biolubricants is mainly for automotive engine and hydraulic oils. Manufacturers do not make any claims about the environmental performance of automotive lubricants currently. And also they are complex products with high additivation. So a formulation study for environmentally friendly engine oil would be harder. Hydraulic oil is a good candidate either for Western Europe and Turkey market in order to work on environmentally friendly lubricants formulations.Fatty acid esters provide good boundary lubrication, high viscosity index, high flash point and low volatility which are desirable properties in a lubricant. However, biodegradable lubricants have low performance compared to mineral oils, particularly from the standpoint of oxidation stability and low-temperature characteristics. In this study, the influence of different fatty acid esters on oxidation, antiwear, physical and chemical properties of hydraulic oil was investigated. In the first step of the study five different fatty acid esters were evaluated in terms of thermal oxidative stability and flow properties. The fatty acid esters were chosen according to its extensiveness in Turkey market, price and viscosity grade. In the second part of the study, best candidates; rapeseed oil and trimethylolpropantrioleate (TMP TO) were used in hydraulic oil formulation blend study. Different hydraulic oil blends were formulated in order to have the best lubricity performance in hydraulic oil according to DIN 51524 norm at viscosity of ISO VG 46. The results revealed that when esters were used in hydraulic oil formulations, because of the presence of the polar groups in structure the lubricant withstand extreme temperature variations, shear degradation and maintain excellent boundary lubricant film formation.At the end of the study, after the investigation of the oxidative performance of the esters; it is determined that the esters can be used as base fluid, main component, additive or thickener in the formulation of hydraulic fluid. For high severity hydraulic applications; where operating temperatures are higher than 150ºC; TMP TO can only be used as an additive in hydraulic oil formulation. In medium severity applications; mainly in forestry and construction TMP TO can be used as a base fluid in hydraulic oil formulation