Kültür asmasında ağırlık- alan ilişkisinden yararlanarak gerçek yaprak alanının bulunmasında yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of methods to determine real leaf area benefiting from weight-area reation in cultured grape vines
- Tez No: 256961
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yaprak Alanı, Alan Katsayısı, Vitis vinifera, Leaf Area, Area Coefficient, Vitis vinifera
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu araştırma , tarama (G), en x boy (H) ve ağırlık-alan ilişkisinden (A) yararlanılarak yaprak alanını bulmak ve alan katsayısını saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 6 sofralık (Hafızali, İtalia, Tekirdağ Çekirdeksizi, Trakya İlkeren, Barış, Alphonse Lavallèe), 4 şaraplık ( Cabernet Sauvignon, Shyrah, Alicante Bouschet, Semillon) üzüm çeşidi araştırmada kullanılmıştır. Tarama ile bulunan alan (G), en ve boyun çarpılmasıyla bulunan alan (H) ve ağırlık-alan ilişkisi ile bulunan alan (A)' ya oranlanmasıyla iki tip yaprak alanı katsayısı saptanmıştır. Yaprağın eni ve boyunun çarpımı ile bulunan alan (H) çeşitlere göre farklılık göstermekle birlikte 167,97-637,83 cm² arasında değişmektedir. Alphonse Lavallèe çeşidi 637,83 cm² ile en büyük değeri verirken, Alicante Bouschet çeşidi 167, 97 cm² ile en küçük yaprak alanı değerini vermiştir.Yaprağın taranmasıyla elde edilen alan (G) değerleri 111,35-443,95 cm² arasında değişmektedir. Alphonse Lavallèe 443,96 cm² alan ortalaması ile en büyük değeri verirken, Alicante Bouschet çeşidi 111,35 cm² ile en küçük alan değerini vermiştir. Ağırlık ? alan ilişkisinden yararlanılarak buluna alan (A) değerleri 97,37-284,81 cm² arasında değişmektedir. Alphonse Lavallèe 284,81 cm² ve Barış çeşidi 273,53 cm² ile en büyük alan değerlerini verirken, Alicante Bouschet çeşidi 97,33 cm² ile en küçük alan değerini vermiştir. Tarama ile bulunan alan (G), (H)' ye oranlanmasıyla elde edilen yaprak alanı katsayısı K1 değeri 0,65-0,70 arasında değişmektedir. K1 Alphonse Lavallèe ve Semillon 0,70 , Hafızali 0,69 ile en büyük K1 değerini gösterirlerken, Cabernet Sauvignon çeşidi 0,65 ile en küçük K1 değerini göstermiştir. Tarama ile bulunan alanın (G), (A)'ya oranlanmasıyla elde edilen K2 değeri 1,13-1,56 arasında değişmektedir. Alphonse Lavallèe 1,56 ile en büyük K2 değerini gösterirken Semillon ve Shyrah çeşitleri 0,14 ile en küçük K2 değerlerini göstermiştir.Tarama ile bulunan alanların gerçek yaprak alanı olup bunu güvenilirlik yönünden ağırlık ilişkisinden bulunan alan izlemektedir. Bu iki alanın oranlanmasından bulunan katsayının K2 ise en ve boy çarpımından bulunan alanla çarpılarak gerçek yaprak alanı bulunabileceği kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is done for the purpose of finding the wound leaf area by using the relationship of scanning (G), the x height (H) and weight-area. For this purpose, 6 grapevines (Hafızali, Italia, Tekirdağ Çekirdeksizi, Trakya İlkeren, Barış, Alphonse Lavallèe), 4 of viniculture (Cabernet Sauvignon, Shyrah,, Alicante Bouschet, Semillon) grapes varieties are used in the survey. The three areas, both in the same kind of comparison between both kinds of differences are statistically searched. Moreover, by scanning the field (G), found by multiplying the area and neck (H) and weight-area relations in the field (A) or the rate coefficient is determined by leaf area.And most of the leaf area by multiplying the length (H) types is generally between 167,97-637,83 cm². 637,83 cm ² with Alphonse Lavallèe value is the highest while Alicante Bouschet gives the lowest average leaf area, 167,97 cm².The leaf area that is obtained after scanning(G) is between 111,35-443,95 cm². 443,96 cm² with Alphonse Lavallèe value is the highest while Alicante Bouschet gives the lowest average leaf area, 111,35 cm².Weight - benefit from the relationship found by field area (A) value is between 97,37-284,81 cm². Alphonse Lavallèe 284,81 cm² and Barış types with the largest value of 273,53 cm² while Alicante Bouschet gives the smallest area .97,33 cm².Scan with the field (G), the x height (H) by multiplying by the area ratios obtained from (G/H) leaf area coefficient, K1 is between 0,65?0,70. (K1) Alphonse Lavallèe and Semillon 0,70, Hafızali 0,69 with memory e the largest show the value K1 when the type of Cabernet Sauvignon with 0,65 has the smallest value of K1 . The value of K2 ,which is obtained as a result of ranking the area (G)-that is found out after scanning-and the area(A),is between 1,13-1,56. Alphonse Lavallèe shows the highest K2 value,1,56, whle Semillon and Shyrah shows the lowest, 0,14. It is the real leaf area which has been found out as a result of scanning and is followed by an area which is included in the weight relation in the sense of reliability.It has been accepted that multiplication of the exponent ,which has been found as a result of the rank of this two fields ,and the area which is the result of the multiplication of the height and weight is the way of finding the real leaf area.