Farklı düzeylerdeki zeolitin ve iki farklı yağ kaynağının saha koşullarındaki yaşlı yumurta tavuklarında performans, yumurta kabuk kalitesi ve yumurta kolesterolü üzerine etkisi
The effect of different levels of zeolite and two different fat source on performance, egg shell quality and egg cholesterol in aged layer hen at field conditions
- Tez No: 256962
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, zeolit, yağ, yumurta kabuk kalitesi, yumurta kolesterolü
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yapılan bu çalışma, farklı düzeylerdeki zeolitin ve iki farklı yağ kaynağının saha koşullarındaki yaşlı yumurta tavuklarında performans, yumurta kabuk kalitesi ve yumurta kolesterolü üzerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışmada 86 haftalık, 192 adet Süper Nick (Nick Chick) beyaz yumurta tavuğu kullanılmıştır. Tavuklar her biri 6 tekerrürden oluşan 8 gruba ayrılmış ve her bir kafes gözünde 4 tavuk olacak şekilde iki katlı kafeslere konulmuştur. Yemler iki farklı yağ kaynağı kullanılarak hazırlanmış olup, % 0, % 2,5, % 5 ve % 7,5 düzeylerinde zeolit ilave edilmiştir. Hazırlanan yemler ad libitum olarak verilmiş, çalışma 9 hafta sürdürülmüştür. Su damla tipi suluklar ile verilmiş ve ışık süresi günlük 16 saat aydınlık olacak şekilde gün ışığı ve lambalarla sağlanmıştır. Yumurta verimi her gün, yem tüketimi ve yumurta ağırlığı ise haftada bir yapılan ölçümlerle belirlenmiştir. Ayrıca her kafes gözünden haftada bir gün şansa bağlı olarak alınan 3 yumurta ile yumurta kabuk kalitesi, 15 günde bir her kafes gözünden alınan örneklerle dışkı kuru madde oranları, 30 günde bir her gruptan alınan toplam 18 yumurtada kolesterol analizleri yapılmış olup, kolesterol değeri bu yumurtaların ortalaması olarak alınmıştır. Gruplar arasındaki yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, yem tüketimi, yumurta ağırlığı, yumurta kabuk kalınlığı ve canlı ağırlık oranları arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P0.05). Araştırma sonuçlarına göre yumurtlamanın son döneminde bulunan yumurtacı tavukların rasyonlarına ilave edilen zeolit dışkı kuru madde oranını ve yem tüketimini arttırmıştır. Yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, yumurta kabuk kalınlığı, kırılma direnci ve canlı ağırlık üzerine ise bir etkisi olmamıştır. Yumurta ağırlığına ise % 5 zeolit ilavesinin olumlu etkisi görülmüştür. Yumurta kolesterolü istatistiki olarak analiz edilememiştir, ancak ortalama kolesterol değerleri karşılaştırıldığında bitkisel yağlar ile beslenen grupların kolesterol değerleri hayvansal yağlar ile beslenen gruplarınkinden düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This experiment was conducted in order to determine the effects of different levels of zeolite and two different fat source on performance, egg shell quality and egg cholesterol in aged layer hen at field conditions. Totally 192 white layers Super Nick (Nick Chick) of 86 weeks aged layers were used. The trial was set up according to completely randomized design. The layers were separated into eight treatments groups. The layers were randomly distrubuted into three story cage units. Thus, each of dietary treatment had 6 replications in which 4 layers were assigned. Two different oil source and 0.0 %, 2.5 %, 5.0 %, 7.5 % levels of zeolite were used in the diets. The experimental diets were fed ad libitum the experiment continued 9 weeks. Water was supplied nippel drinkers and 16 hours light was maintained daily in layer house with day light and artificial light. Egg production was determined daily, feed intake and egg weight were determined weekly. Sample of 3 eggs from each cage units was collected randomly every week, to determine egg shell quality. Dry matter of excreta was determined every 15 days. Egg cholesterol was determined every 30 days randomly from total 18 eggs from each groups and average values are accepted as group egg cholesterol value. Differences among the groups in terms of feed efficiency, egg productions, feed intake, egg weight, shell thickness, and live weight were found statistically significant difference (P0.05). According to research results the addition of zeolite will increase dry matters of excreta and increase the feed consumption at the late laying period of layers. Feed efficiency, egg production, egg shell thickness, breaking strength and live weight were not significantly affected by zeolite supplementation. Egg weight was significantly improved by supplementation of 5.0 % zeolite. Egg cholesterol could not statistically analized, when the average cholesterol figures are compared, the groups fed by vegetable oil values are less than the group fed by animal fat.Keywords : Laying hens, zeolite, oil, egg shell quality, egg cholesterol