Zeytin toplama platformu prototipinin geliştirilmesi
Evaluation of Olive Gathering Platform
- Tez No: 256982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHANGİR SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin toplama platformu, verimli hasat, kaliteli ürün, dal sarsma ve dal çırpma makineleri, Olive Gathering Platform, efficient harvest, quality product, the branch shaking and flapping machines
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Tarım yapılabilir toprakların azaldığı , küresel ısınma nedeni ile ürün verimlerindeki düşüşlerin yaşandığı, buna karşılıkta devamlı olarak nüfusun arttığı günümüz dünyasında, tarımsal faaliyetlerde ve tarımsal ekonomide kıyasıya bir rekabet vardır.Tarımla uğraşan tüm kuruluşlarda ve tarımı ekonomik bir faaliyet alanı kabul eden ülkelerde tarımsal ürünleri, en az işçilik ve maliyetle en verimli ve kaliteli şekilde üretmek konusunda devamlı yeni araştırmalar ve teknolojik yatırımlar yapılmaktadır.Tarımsal üretimde önemli bir yeri olan zeytin ve zeytin yağı üretiminin, ekonomik değerini koruması ve hatta mümkün olan en yüksek değerlerde yer alabilmesi için etkili olan önemli faktörlerden biri danenin zedelenmeden toplanmasıdır. Zedelenmiş olan tane, hem yağ kalitesini olumsuz yönde etkilemekte hem de zeytinin sofralık değerinde önemli kayıplara neden olmaktadır.Diğer taraftan hasat sırasında, işçilik süreleri ve maliyetleri önemli boyutlara ulaşmakta ve ürün maliyetine olumsuz etki yapmaktadır.Direk olarak maliyet azaltma ve kaliteyi artırma odaklı bu araştırmada zeytin hasadında kullanılan bir ürün toplama platformu tasarlanmış ve geleneksel yöntemlerle yeni yöntem arasındaki verimlilik ve kalite karşılaştırmaları yapılmıştır.Tasarlanıp geliştirilen zeytin toplama platformunun; Dal sarsıcı veya dal çırpıcı makinelerle birlikte kullanıldığında klasik hasat yöntemlerine göre özellikle yeni kurulan ve mekanizasyona uygun bahçelerde çok daha avantajlı olduğu gözlenmiştir.Araştırmalar sonunda sofralık zeytin hasadında % 56 lık , yağlık zeytin hasadında ise% 33 lük bir iş gücü verimlilik artışı gözlenmiştir. Dane zedelenmesi oranı ise yeni yöntemle her iki ürün içinde 0 dır.
Özet (Çeviri)
In today?s World, global warming cause diminution of agricultural areas and reduction of growing crops; at the same time, there is an accelerated growth on world population; which creates a competition on agricultural activities and agricultural economy. The States and agricultural companies are trying to get best results with lower labor cost, maximum efficiency and quality. They are making many different researches and technological investments.Gathering the grain without bruising, is one of the most important point of the olive and the olive oil production; because the bruised grain reduce the oil quality and the economic value of table olives .On the other hand, while gathering the olives, labor duration and costs are increasing and it has negative effects on the product cost.This research is focused on decreasing costs and the improvement of quality. Instead of traditional gathering methods, a new product gathering platform is designed and in this research comparison of quality and efficiency between traditional method and new method was analysed.When we use this new ? Olive Gathering Platform? with the branch shaking and flapping machines, we saw that, it is more advantageous than traditional methods.At the end of insvestigations it has been seen,taht in the area of table oilvee 56% efficiency incerease , oil olive area 33% efficiency increase has been observed. Defect of the pcs on both type is 0 in the new platform.