Tıbbi atıkların bertarafı üzerine çalışma, Edirne örneği
A study on disposal of medical waste, Edirne example
  1. Tez No: 256983
  2. Yazar: ADEM BAYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Atık, Bertaraf, Buhar Sterilizasyonu, Medical waste, Disposal, Steam sterilization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Mevzuatta yapılan değişiklikler, tıbbi atıkların sterilizasyon yöntemiyle bertaraf edilmesinin önünü açmıştır. Kısa zaman içinde ülkemizde birçok şehir, tıbbi atıklarını bu yöntemle bertaraf etmeye başlamıştır.Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm tıbbi atıklarla ilgili tanımlarla beraber, tıbbi atıkların oluşumu, olumsuzlukları, yönetimi ve mevzuatı hakkındadır. İkinci bölümde tıbbi atıkların bertaraf yöntemleri ve bu yöntemlerle atıklarını bertaraf eden illerin atık miktarları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, bakanlık lisansıyla işletilmeye başlanan ilk sterilizasyon tesisinin kurulu olduğu Edirne ilinde, tıbbi atık miktarı ve kaynakları, yatak başına düşen günlük tıbbi atık miktarı, bertaraf yöntemi ve işletim maliyeti incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent changes on the legislation about disposal of medical wastes, enabled to dispose them by sterilization method. within a short time period, a lot of city in our country started to dispose their medical wastes by this system.This thesis consists of 3 chapters. the first chapter is about formation, negative effects, administration and legislation of medical wastes, along with the definitions related with it. In the 2nd chapter, different methods of disposing medical wastes and the statistical data concerned with these methods used by various cities are given. In the 3rd chapter amount and sources of medical wastes, daily medical waste created per bed, disposal method and operating cost of the province Edirne, which has the first constructed sterilization facility licensed by the ministry of health, are examined. also its effects on the water and air environments are searched too.