Tıbbi atık bertarafı ve Tokat ili örneği
Medical waste disposal and Tokat city example
- Tez No: 405148
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SARIOĞLU CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi atık, Sterilizasyon, Bertaraf, Enfekte Atık, Tokat, Medical waste, sterilization, disposal, infected waste, Tokat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sağlık kuruluşlarında meydana gelen enfeksiyöz, patolojik ve kesici-delici atıklar“Tıbbi Katı Atık”ya da“Tıbbi Atık”olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada, sağlık kuruluşları ürettikleri atık miktarına göre küçük, orta ve büyük olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, envanter çalışması oluşturmak, Tokat kentinde tıbbi atık bertarafını incelemek, karşılaşılan problemleri belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmektir. Bu çerçevede, hem mevcut araştırmaların ve yayınların gözden geçirilmesi, hem de resmi kurumlardan alınan veriler yol gösterici bir rol oynamaktadır. Çalışma kapsamında; Tokat Merkezdeki hastaneler başta olmak üzere ilçe hastanelerin de oluşan tıbbi atık miktarları değerlendirilmiş, grafiklerle desteklenmiştir. Tıbbi atık bertaraf tesisinin açıldığı tarihten çalışmanın bitimine dek veriler tespit edilmiştir. Bu bağlamda: -Tıbbi atıkların genel özellikleri ve yönetimi ile bertaraf yöntemlerinin ortaya konulması, -Tokat merkezde bulunan tıbbi atık kaynakları ve ortaya çıkan tıbbi atık miktarı ile yatak basına düşen günlük tıbbi atık miktarı ile hastanelerde oluşan tıbbi atık oranlarının araştırılması, -Bertaraf yönteminin çalışma seklinin incelenmesi, -Atık su ve emisyon analizlerinin mevzuatla karsılaştırılmasının incelenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca tıbbi atıkların ünite içerisinde taşınması, geçici depolanması, nihai bertaraf alanına taşınması ve atıkların bertaraf edilmesi amacıyla geliştirilen yöntemlere değinilmiştir. Giriş bölümü dahil dört bölümden oluşan bir çalışmadır. Birinci bölümde, çalışmanın konusu, amacı, genel tanımlamalar, tıbbi atıkların kaynakları, sterilizasyonu, sınıflandırılması, taşınması, bertarafı konusu, kaynak ve literatür özetleri üzerinde durulmuş, Tokat İli ile ilgili genel bilgiler verilmiş, ayrıca Tıbbi atıkların Tokat İlinde bertaraf edilmesi konusu irdelenmiştir. İkinci bölümde de bulgular kısmında yapılan çalışmalarla ilgili materyal ve metot hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, çalışmada elde edilen tıbbi atık miktarları derlenmiş, grafik ve tablolarla desteklenmiştir. Dördüncü bölümde, elde edilen araştırma bulguları tartışılarak ve çözüm önerileri üreterek mesele genel hatlarıyla toparlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Occurring in health care organizations infectious and pathological waste penetrating“Medical Waste”or“medical waste”is called. In this study, health care institutions are compared to the amount of waste they produce, are classified as small, medium and large. The purpose of this study is to examine the disposal of medical waste in the city of Tokat, is to identify the problems and to develop solutions, is to create an inventory study. In this context, the revision of existing research and publications, as well as data taken from official institutions plays an important role. Scope of work; medical waste generated amounts which is daily and monthly occured in district hospitals especially those in the center of Tokat are assessed, and it is supported by graphics. Medical waste disposal facilities from the date of opening of the data until the end of the study have been identified. In this regard: -To reveal medical waste management and disposal of the general properties and methods, -To investigate the rates of medical waste resources and emerging media of medical waste per bed per day of medical waste by hospitals with medical waste generated is located in the center of the Tokat. -To examine type of the operation of the disposal method, -To compare the legislation built-waste water and emissions analysis, Developed methods are mentioned in order to handle the unit medical waste and store temporarily, disposal of waste, transport to the final disposal site. This study consists of four sections included the introduction section. In the first part of the study, it has been focused on the subject, purpose, general definitions, and sources of medical waste, sterilization, classification, transportation, disposal issue, resources and literature abstracts, it has been given general information about Tokat Province, and also the issue of disposal of medical waste are discussed in the Tokat. In the second part, it has been given information about the study of materials and methods in the results section. In the third part, amount of medical waste which is resulted from this study is compiled, is supported by graphs and tables. In the fourth part, the research findings were outlined by discussed and by producing recovery issues.