Tekirdağ şartlarında Tekirdağ çekirdeksizi üzüm çeşidi fidanlık parsellerinde damla sulama yöntemiyle farklı sulama uygulamalarının fidan randımanı ve kalitesi üzerine etkileri
The effects of different irrigations levels and mulch treatments on yield and quality parameters of grafted vine of Tekirdağ seedles in the nursery under Tekirdağ conditions
  1. Tez No: 256991
  2. Yazar: BEHİÇ AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KONUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama programlama, asma, fidan kalitesi, fidan randımanı, Tekirdağ, Irrigation programming, grafted vine quality and yield, Tekirdağ
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü fidan üretim parsellerinde Kober anacı üzerine aşılı Tekirdağ Çekirdeksizi üzüm çeşidi üzerinde farklı sulama uygulamalarının malçlı ve parsellerde fidan randımanı ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Malçlı ve malçsız parsellere topraktaki kullanılabilir suyun % 30, % 50 ve % 70'i tüketildiğinde damla sulama yöntemi ile sulama uygulamaları yapılmış ve sulama uygulamalarının fidan randımanı ve kalitesi üzerine etkisi tespit edilmiştir. Malçlı %30 sulama uygulamasında 278,76 mm sulama suyu verilmiş olup 16 sulama uygulaması yapılırken, malçsız %30' a 344,6 mm su, 20 sulama; malçlı %50'ye 316,74 mm su, 11 sulama; malçsız %50'ye 356,13 mm su, 12 sulama; Malçlı %70'e 327,93 mm su, 8 sulama; malçsız %70' ise 370,43 mm su 9 sulama uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Fidan kalitesi ile ilgili olarak, ana sürgün uzunluğu, ana sürgün kalınlığı, ana kök sayısı, sürgün gelişim düzeyleri ve kök gelişim düzeyleri ele alındığında en iyi sonucun malçlı parsellere yapılan % 30 sulama uygulamasında görüldüğü belirlenmiştir. Bunu, %50 sulama+malç uygulaması izlemiştir. Az miktarda sık sulamaların fidan kalitesi açısından daha iyi sonuç verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this research was to investigate the effect of different irrigation levels and mulch treatments on yield and quality parameters of grafted vine of Tekirdağ Seedless variety in the nursery under Tekirdağ condition. Irrigation by drip irrigation method was applied to the mulched and unmulched pilots when 30, 50 and 70 % of the plant available water was consumed and the impacts of these different treatments on the yield and quality of grafted wine were evaluated. The applied irrigation water amounts and irrigation numbers were 278,76 mm and 16; 344,6 mm and 20; 316,74 mm and 11; 356,13 mm and 12; 327,93 mm and 8, and 370,43 mm and 9 to the pilots of %30 mulched, %30 unmulched, %50 mulched, %50 unmulched, %70 mulched and %70 unmulched, respectively. As for the grafted vine quality, considering main shoot length, main shoot thickness, main root number, the level of shoot growth and root growth level, %30 mulched treatment gave the best results, which was followed by %50 mulched treatment. As a conclusion, frequent and little amount of irrigation is suggested.