Kâr kalitesi ve dönem kârıyla gelecek dönem kârları ve hisse senedi getirileri arasındaki ilişkinin İMKB'de test edilmesi
Testing of the relationship between earnings quality and current period earnings with the earnings of future periods and the stock returns in Istanbul Stock Exchange Market
  1. Tez No: 257035
  2. Yazar: TÜLAY YEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖMER İPÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kâr Kalitesi, Kârın Sürekliliği, Tahakkukların Güvenilirliği, Earnings Quality, Earnings Persistence, Accruals Reliability
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Finansal tablolar, yatırımcılar ve diğerleri tarafından çeşitli kararların alınmasında temel kaynak olarak kullanılmaktadır. Firmanın ekonomik ve finansal performansının sonucunu gösteren kâr tutarı, alınan kararların pek çoğunda önemli bir bilgi kaynağıdır. Bu nedenden dolayı firma yöneticileri kâr tutarını herhangi bir çıkar gözetmeksizin ya da kendi çıkarları doğrultusunda firmanın faaliyet sonuçlarını etkileyebilmektedirler. Eğer cari dönem kârları firmanın finansal durumunu yansıtmıyorsa yatırımcılar gelecek dönem kârlarını tahminlediklerinde yanlış kararlar verebilirler. Bu durumda kâr kalitesi ve kârı etkileyen uygulamalar ortaya çıkmaktadır.Bu tezin amacı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kayıtlı firmaların kâr kalitelerini ya da kârlarının sürekliliklerini tespit etmektir. Çalışmada firmaların 1992-2003 dönemi 2181 adet firma yılı verileri kullanılmıştır. Cari dönem kârıyla gelecekteki hisse senedi getirileri arasındaki ilişkiyi tespit etmek için 1992-2003 dönemi 1448 adet firma yılı verileri kullanılmıştır. Çalışmada korelasyon, doğrusal ve lojistik regresyon analizlerinden yararlanılmıştır.Bu kapsamda yapılan inceleme sonucunda İMKB'ye kayıtlı firmaların kamuya sundukları kâr tutarlarının, kaliteli yani süreklilik gösterdiği ortaya konulmuştur. Ayrıca cari dönem nakit akışlarının gelecek dönem anormal hisse senedi getirileri üzerinde daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Financial statements are used by investors and others as the main sources to make various decisions. Earnings amount, which shows the economic and financial performance of a company, is an important source of information in making decisions. Because of this, corporate managers can influence the earnings amount, hence the results of the operations either without seeking any particular interest, or according to their own interests. If the current period earnings are not reflecting the financial status of the company, investors can make wrong decisions predicting their future period earnings. In this case, practices that influence earnings quality and earnings would emerge.The purpose of this dissertation is to determine the earnings qualities and earnings persistence of companies registered at the Istanbul Stock Exchange Market (ISE). In this study, data from 1992-2003 period of 2181 companies are used. In order to determine the relationship between current period earnings and the future stock returns, data from 1992-2003 of 1448 companies are used. Also employed in this research are the methods of correlation, linear and logistic regression.In this regard, it was established that the companies registered at the ISE provide high quality earnings amount to public, therefore they show earnings persistence. Moreover, current period cash flow were proved to be more effective in the future abnormal stock returns.