The acquisition of principle a of the binding theory by Turkish-speaking preschool children
Bağlama kuramı'nın Türkçe'de edinimi
  1. Tez No: 257047
  2. Yazar: ESRA ÖLÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN BÜYÜKKANTARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: dil edinimi, Bağlama Kuramı, dönüşlü gönderge, işteş gönderge, Language acquisition, Binding Theory, reflexive, reciprocal
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Yerellik kavramı ve dönüşlü gönderge için öncül olasılıkları, Yönetme ve Bağlama Kuramı kapsamında açıklanmaktadır (Chomsky, 1981). Bu kuramın A ilkesi, yetişkinlerin sahip olduğu sözdizimsel bilginin temel bir parçasını oluşturmaktadır. A İlkesi dönüşlü göndergelerin olduğu gibi işteş göndergelerin de bağlama özelliklerini açıklamaktadır. Bundan dolayı, A İlkesi bağlamında dönüşlü ve işteş göndergelerin gelişiminin incelenmesi, dil edinim çalışmaları için gereklilik arzetmektedir. Bu doğrultuda, bu çalışma dönüşlü ve işteş göndergeler arasındaki anlamsal farkın edinimini ve dönüşlü göndergelerin edinimi sırasında A İlkesine bağlılığı incelemektedir.Araştırma 4-6 yaşlarında anadili Türkçe olan çocukların katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, yürütülen 3 deney boyunca resim-tanılama metoduyla toplanmıştır. Çalışmalarda basit ve birleşik tümceler kullanılmıştır. Toplanan veriler yüzde analizleri ve istatistiksel analizler yoluyla değerlendirilmiştir.Çalışmada ulaşılan bulgular, çocukların işteş göndergelerin anlamsal bilgisini dönüşlü göndergeninkine göre daha erken edindiklerini göstermektedir. Bunun yanında, çocukların 5 yaşından itibaren dönüşlü göndergenin öncülünü yerel bağlamda k-buyurması gerektiği bilgisine sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Dönüşlü göndergenin çekimli ?kendisi? ve çekimsiz ?kendi? formlarının basit tümce yapılarında Bağlama Kuramının A İlkesine uygun olarak yorumlandığı, ancak birleşik tümce yapılarının A ilkesinin ihlaline neden olabildiği saptanmıştır. Ayrıca, 6 yaşından itibaren çekimsiz dönüşlünün algılanmasında A İlkesine bağlılık artarken çekimli dönüşlünün algılanmasında A ilkesinin ihlalinin arttığı ortaya çıkmıştır.Bu araştırmada elde edilen sonuçlar, Bağlama Kuramı çerçevesinde dil edinimini inceleyen diğer araştırmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of locality and the antecedent possibilities for reflexives arerelevant to the Government and Binding Theory (Chomsky 1981). The universalPrinciple A of GB constitutes a major component of adult syntactic knowledge.Principle A governs the binding properties of reciprocals as well as reflexives.Therefore, research on the development of both reflexive and reciprocal withinPrinciple A is essential to the study of language acquisition. In this sense, thepurpose of this research is to seek the acquisition of semantic distinction ofreflexives and reciprocals and the access to Principle A during the acquisition ofreflexives.Research subjects were 60 Turkish-speaking preschool children rangingbetween the ages 4 and 6. Picture-identification tasks were used for datacollection throughout three experiments. The test sentences were formed withsyntactically simple and complex structures. The collected data were analyzedby means of percentage analyses and statistical analyses.The research reports that children acquire the semantic knowledge ofreciprocals quite earlier than reflexives. Moreover, beginning from the age 5,children know that reflexive must locally c-command its antecedent, and theyinterpret both the bare form ?kendi? and the inflected form ?kendisi? of the thirdperson singular reflexive involved in simple structures in the extent of PrincipleA . However, the complexity of the syntactic structure may mislead them toviolate Principle A. Beginning from the age 6, their obedience to Principle Aincreases in the case of the bare form of reflexive in contrast to with the case ofthe inflected form.The research also compares its results with the results of other studiesconducted on first language acquisition in the context of Binding Theory.