Mekan içi grafik tasarıma yönelik müşteri görüşlerinin değerlendirilmesi
Assessment of customer opinions about internal space graphic designs
- Tez No: 257208
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İç Mekan, Mekan Tasarımı, Görsel İletişim, Grafik Tasarım, Temel Tasarım Öğeleri, Internal Space, Space design, Visual Communication, Graphic Design, Basic Design Elements
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, mekan içi grafik tasarıma yönelik müşteri görüşlerini değerlendirmektir.Toplumların gelişmesi, onları oluşturan bireylerin ve doğal olarak özel sektörün de gelişmesine ve kendilerini yenilemelerini sağlamıştır. Özel sektörün pazarlama anlayışında müşteri merkezli yaklaşım ön plana çıkmıştır. Buna bağlı olarak özel sektör görsel açıdan gereksinimlerini, müşteri görüş ve beklentilerine dayalı olarak tasarımcılara yaptırmaya başlamışlardır.Kendilerini yenileme ihtiyacı duyan ve gelişimlere ayak uydurmaya çalışan özel sektörlerden biri de otellerdir. Oteller müşteriler tarafından seçilme olanağı yoğun olan bir sektördür. Bu yüzden oteller kendi aralarında rekabet içerisindedirler. Bu bakımdan oteller tercih edilmek için farklı hizmetler yanında, görsel sunum açısından kendilerini ayrıcalıklı kılmak için çaba göstermektedirler. Mekan içi grafik tasarım bu anlamda onlara en iyi sunulan alanlardan biridir.Bu çalışmanın evrenini Kütahya' da ki oteller, örneklemini ise QTAHYA Otel'i oluşturmuştur. Araştırmada QTAHYA Otel'i müşterilerinin anket yöntemi ile görüşleri alınmıştır. Ve yüzdelik dağılımına göre değerlendirilmiştir.Elde edilen bulgulara göre müşterilerin %60'ı resepsiyonda sıcak ve özellikle sarı rengin kullanılmasını; oda içerisindeki eşyalar ile duvardaki şekillerin birbirini tamamlamasını; oda içerisinde ise %70 kırmızı renklerin kullanılmasını tercih etmişlerdir. Elde edilen bu sonuçlara göre, iç mekanlarda müşterilerin görsel açıdan dikkatlerini çekecek renkler-şekiller-biçimler tasarlanması, müşteri ve tasarımcı merkezli değişikliklere yer verilmesi ve mekan içi grafik tasarımların iç mekanlarda uygulanabilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to assess customer opinions about internal space graphic designs.Development of the communities has allowed their individual members, and thus private sector, to develop and renovate themselves. A customer-centred marketing method has evolved in the private sector. Accordingly, private sector has started to meet its visual requirements through designers on the basis of customer opinions and expectations.One of these private sectors that need to renovate themselves and try to keep up with new developments in the sector is the hotels. Hotels are such a sector that has the chance of being chosen by customers; therefore, they are in competition with one another. In this respect, besides providing several distinct services to stand out in the crowd, hotels also strive for a distinctive character through visual presentation. To do this, internal space graph design is one of the areas they resort to.The population of the study is the hotels in Kütahya, while the sampling is composed of QTAHYA Hotel. Opinions of the customers of QTAHYA Hotel were sought through survey method and assessed according to their percentage distribution.According to then findings, 60% of the customers preferred that warm and especially yellow colour be used in the reception; that the furniture in the room and accessories on the walls complement one another; and that 70% red colour be used in the room. According to these results, it was suggested to design internal spaces with such colours, figures and shapes that would attract the customers visually; to emphasize customer and designer centred changes; and to apply internal space designs on internal spaces.