Örgüt içi iletişimin yönetsel fonksiyonlar üzerindeki rolü ve bir alan araştırması
The role of inter organizational communication on administrative functions and a field survey
  1. Tez No: 257226
  2. Yazar: EMRE ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Örgüt İçi İletişim, Yönetsel Fonksiyonlar, Planlama, Denetim, Communication, Organization of Internal Communications, Managerial Functions, Planning, Control
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
iletişim, insanın yaşamı boyunca devam eden bir olgu olduğu kadar, insanla örgütsel yapılar arasındaki ilişkileri sağlayan, sürdüren ve insan gibi örgütsel yapıların da varlığının devam ettirilmesinde önemli bir olgudur. Zaman içinde değişen yapısı ve araçları ile iletişim, gerek insan gerekse örgütler açısından son derece önemli olup örgütlerin varlıklarının sürdürülmesi açısından olmazsa olmaz bir gerekliliktir.Örgütler için bu kadar öneme sahip olan iletişim, özellikle yönetsel fonksiyonlar üzerinde bir takım etkilerinin bulunması gayet doğaldır. İletişimin; yönetsel fonksiyonlar üzerindeki rolünü bilmek ve bunlara hazırlıklı olmak örgütlerin iletişimden yararlanabilmelerini sağlayacaktır. Daha önceden başka örgütler tarafından yaşanan problemleri bilerek önceden tedbirlerini almak ve daha önce başka örgütler tarafından gözlemlenen en iyi kullanım şeklini bilerek hazırlıklarını ona göre yapmak örgütler için büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu araştırmada örgütler için yaşamsal öneme sahip iletişim kavramının yönetsel fonksiyonlar üzerindeki rolü incelenecektir.Bu uygulamanın amacı iletişimin örgütler üzerindeki rolünü tespit ederek bu bulguların iletişimden yararlanmayı amaçlayan işletmelerin ve iletişimden hali hazırda yararlanan işletmelerin kendini durumlarını bir kez daha değerlendirmelerine imkan sağlamaktır.Bu çalışma üç ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde iletişim kavramı ve yapısı, ikinci bölümde ise örgütsel iletişimin kavramsal yapısı ve yönetsel fonksiyonlar üzerindeki rolü üzerine teorik bir inceleme yapılmıştır.Son bölümde ise daha önceki bölümlerde yapılan incelemeler ışığında Kütahya organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmalar üzerinde iletişimin, yönetsel fonksiyonlar üzerindeki rolü konulu bir anket çalışması ve değerlendirilmesi yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Communication, as well as being the continuous phenomenon throught human life, is an important phenomenon that provides the relationship between human and organizations maintains and just as human, sustains the organizational structure. Throught time communication with its means and interchangeable structure is extremely important for both human being and organizational structure it is also an unavoidable necessity to maintain organizational entity.It?s quite natural for communication, which has such an important place for organization, to affect the administrative function. Knowing the role of communication on the administrative function and being prepared for this, benefits organizational communication. Knowing and taking precautions of the problems which was experienced by the other organizations and Knowing The best type of usage which was observed previously by other organization and Making preparations according to this Will bring great ease to organizations. In this investigation the concept of communication administrative function which has a vital importance for organization will be analyzed.The aim of this application is to determine the role of communication on organizations and by using these inventions Provide an opportunity for the enterprise which is aiming to benefit from communication and enterprise which is already benefiting from it to once more evaluate their conditions.This study is composed out of 3 main parts. In the first part the concept of communication and structure, in the second part the conceptional structure of organizational communication and a theoric investigation was made on the role of the administrative functions. As for the last part there is a study survey and evaluation on the administrational functions of communication on the active firms in Kütahya organized industrial site which are made in the light of the analysis in the previous parts.