Türkiye vadeli işlem ve opsiyon borsası türev araçları risk yönetimi: Vadeli işlem piyasası risk yönetimi uygulaması
Forward transaction and derivative facilities of option exchange in turkeyrisk management: Application of risk management techniques for futures? market
  1. Tez No: 257235
  2. Yazar: İHSAN KURAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: VOB, VİS, Hedge, Türev Araç, Risk yönetimi, Türev piyasaları, Forward, Swap, Opsiyon, Future, Gelecek sözleşmeleri
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Firmaların, küreselleşmeyle birlikte finansal riskler veya finansal olmayan risklerle karşı karşıya kaldıkları bilinir. Finansal olmayan riskler, işin bütününe ve organizasyonel yapısına hakim olan firma yöneticileri tarafından ortadan kaldırılabilen değişikliklerdir. Finansal riskler ise firmaların tamamen dışında gelişen döviz kuru, piyasa, kredi, faiz oranı ve likidite riski gibi değişikliklerdir. Firmalar, gelecekte maruz kalabilecekleri finansal risklerden vadeli piyasalarda portföy çeşitlendirme, korunma (hedging) ve arbitraj amaçlı işlem yaparak korunurlar.Bu tezin amacı, vadeli işlem piyasaları hakkında bilgi vermek ve spot piyasalarda gelecekte ortaya çıkabilecek fiyat değişimlerine karşı firmaların karşılaştıkları riskleri, temel amacı risklerin transferini gerçekleştirmek olan, vadeli işlem piyasalarında işlem gören türev araçlarının kullanılarak yönetebileceğini açıklamaktır. Vadeli piyasaların organizasyon yapılarının önemini vurgulamak için 2005 yılında Türkiye'de faaliyet göstermeye başlayan, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası hakkında bilgilere yer verilmiştir.Tezin son aşamasında vadeli piyasalarda işlem gören araçların özellikleri dikkate alınarak hazırlanan anket çalışması 40 firmaya sıralama ölçeği yardımıyla uygulanmıştır. Firmaların gelecekte karşılaşabilecekleri risklere karşı nasıl korunma sağladığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Firmaların risk yönetiminde başarılı olabilmeleri için vadeli piyasalarda işlem yapmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Companies want to facilitate the risk management ,they also want to envisage the prices in future,and preserve the operating capital when taking a decision for the future. The risks that companies may face in future are chop and changes in exchange rate risks,market risk , credit risk,interest rate risk and liquidity risk .Companies want to avoid risks which they may face in future or they want to minimize them.To avoid these risks we can arrange them into three groups which are portfolio diversification, hedging and insurance.Turkey met Forward Transaction and Option Exchange in the year 2005. There is prepared a survey set out from traded derivative instruments in steady markets by taking their characteristics in consideration. Wanting company managers to prioritize the order of preferences when choosing a derivative was done after resulting the survey.The last step of the thesis was to apply the facilities to 40 companies which transact in future markets and the results were analysed to determine the risks which the companies may face in future and how they try to protect themselves against these risks. It is suggested that companies should transact in future markets in order to be succesful in risk management.Keywords :Risk Manangement, Derivative Product Market, Derivatives Exchange, Forward Transaction Futures, Hedge