Hedef maliyetleme yönetiminin konaklama işletmelerinde uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi ve bir turizm işletmesinde uygulama
Target costing management?s evaluation of applicability in the accommodation businesses and application in a tourism business
- Tez No: 257237
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Hedef Maliyetleme Yönetimi, Tedarik Zinciri, Herşey Dahil Konaklama Hizmeti, Accommodation Businesses, Target Costing Management, Supply Chain, All Inclusive Accommodation Service
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Küreselleşmeyle birlikte rekabet baskısının iyice arttığı günümüz koşullarında işletmeler, pazardan bağımsız olarak fiyat belirleme özgürlüğünü yitirmişlerdir. Konaklama işletmeleri ise artan rekabetin baskısıyla doluluk oranlarını artırmak için yabancı tur operatörlerinin fiyat baskısıyla, kitle turizmine hitap eden herşey dahil konaklama hizmetini zarar etseler dahi satabilecek konuma gelmiştir. Bu konum onları kısa dönemli düşünmeye yönlendirerek, kaliteden ödün vermelerine neden olmaktadır. Ancak tüketiciler daha düşük fiyata, daha kaliteli ürünleri almak istediği için artık uzun dönemli bakış açısını geliştirmek şarttır. Ayrıca artan rekabetin etkisiyle, kalite ve düşük fiyat tek başına pazarda kalabilmek için yeterli değildir. Konaklama işletmeleri herşey dahil konaklama hizmetini, rakiplerine göre tüketici odaklı olarak fark yaratacak ve pazarda uzun dönem kalacak şekilde üretmek zorundadırlar. Bu da ürünün yaşam seyri boyunca sürekli maliyet azaltımını ve iyileştirmeyi gerektirmektedir.Konaklama işletmeleri hedef maliyetleme yönetimini uygulayabilirler. Bu sayede yabancı tur operatörlerinin fiyat baskısını kendi tedarikçilerine geçirebilirler ve hizmet ürünlerini kaliteden ödün vermeden uzun dönemli bakış açısıyla üretebilirler. Ancak hedef maliyetleme yönetiminde tedarik zincirinin diğer üyeleri ile uzun dönemli, karşılıklı yarar sağlayacak ilişkiler geliştirerek performans artırışı sağlamak önemlidir. Tedarikçilere yapılan fiyat baskısı, onların tasarım kabiliyetlerini geliştirmesini amaçlamakta ve onların da kendi tedarikçilerine bu baskıyı yapmasını sağlayarak hedef maliyetleme yönetiminin zincirleme devamını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Increase the competitive pressures even more with globalization in today's conditions, businesses have lost the freedom to set prices regardless of the market. Accommodation businesses come to a position to sell the all inclusive accommodation services which is appealing to the mass tourism with foreign tour operators? price pressure to increase occupancy rates even though they damaged because of the competitive pressures. This directs them to think short term and lead to sacrifice quality. However, consumers want to buy better quality products with lower prices so accommodation businesses have to develop long term perspective. In addition to the influence of increasing competition, quality and low price are not enough to stay in the market. Accommodation businesses have to produce their all inclusive accommodation service will make a difference as compared to its competitors with consumer focused and stay the long term in the market. This requires to reduce costs and improve the service product continuously during the service product's life cycle.Accommodation businesses can implement the target costing management. In this way, they transmit the foreingn tour operators' price pressure to their own suppliers and they can produce their service products with quality and long term perspective. However, in target costing management which is important to develop performance with other members of the supply chain and develop mutually benefical relationship with them, so the price pressure on suppliers aims to develop their design capabilities and transmit this pressure to their own suppliers and provides to continue the target costing management with chaning.