İşletmelerin inovasyon gücünün ölçümlenmesi ve Eskişehir ilinde faaliyette bulunan KOBİ'lerde bir uygulama
The measurement of innovation power of businesses and an application in SMEs operate in the province of Eskisehir
- Tez No: 257239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ELMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Ar-Ge, Rekabet, Teknoloji, Patent, Refah, Creativity, Research-Development, Competition, Technology, Patent, Prosperity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
İşletmeler hayatta kalabilmek için rekabet etmek zorundadırlar. Rekabet edebilmek için de, maliyetlerin azaltılmasının yanı sıra, kaynaklarını en iyi şekilde kullanarak pazarın gereklerini yerine getirmelidirler. Ürün ve hizmetlerin müşteri isteklerine göre üretimi, kalitesi, sunum hızı ve tasarımı gibi etkenlerde rekabet için önemlidir. İnovasyon, tüm bu etkenleri içinde taşımaktadır. İnovasyon, ekonomik getirisi olan yeni bir şey yapmak veya yapılmakta olan bir şeye, yeni değerler katmaktır. İnovasyonda başarılı olan işletmeler, rekabet gücünü korumakta, hatta rekabet üstünlüğü elde etmektedirler. İnovasyonda başarı elde etmek isteyen işletmelerin, inovasyonun gereklerini yerine getirmeleri ve düzenli olarak inovasyon güçlerini ölçmeleri gerekmektedir. Ölçüm sonucu elde edilen verilere göre; işletmenin inovasyondaki zayıf yönleri, güçlendirilmelidir. Güçlü yönleri ise, rekabet avantajı olarak kullanılmalıdır.Bu çalışmada; KOBİ'lerin inovasyon gücünün ölçümlenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, çalışmanın ilk bölümünde, inovasyon kavramı ile ilgili bilgiler açıklanmıştır. İkinci bölümde, dünyada yapılmış olan inovasyon ölçüm metodlarının bir kısmı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, uygulanacak olan Dr. Arthur D. Little ve European Business School tarafından oluşturulan inovasyon ölçüm modeli ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. En son bölümde, Eskişehir ilinde faaliyette bulunan KOBİ'lere anket uygulaması ile, anketten elde edilen veriler çerçevesinde, analiz yapılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Enterprices have to vie with each other to be alive. Also in order to compete, right along with decreasing cost, they should carry out necessities of market by using resources bestly. Factors like production in customers? wants, quality, circulation speed and conceiving of goods and services are also important for competition. Innovation bears all of these factors. Innovation is making a new thing which has economic gain or adding new value to construction in progress. The enterprices which good at innovation protect their competition power, moreover they obtain competition superiority. Enterprices which want to get success in innovation have to carry out necessities of innovation and measure regularly their innovation power. According to data obtained after measurement, weakness in innovation should be strengthened and powerful property should be used as advantage of competition.In this study, it is aimed to estimate innovation power of SMEs. Therefore, in the first chapter, knowledge pertaining to consept of innovation has been explained. In the second chapter, some part of mesurement method have used in the world has been clarified. In the third chapter, innovation measurement model which were constituted by Dr. Arthur D. Little and European Business School has been examined. In final chapter, analysis have been made and interpreted in the frame of data which obtain from public survey made in SMEs operate in the province of Eskisehir.