İlişkisel pazarlamada bilgi teknolojilerinin kullanılması ve bağlamsal pazarlama stratejisi
Use of information technologies in relationship marketing and contextual marketing strategies
  1. Tez No: 257254
  2. Yazar: HİCRAN ÖZGÜNER KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. ZAFER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlişkisel Pazarlama, Bağlamsal Pazarlama, Bilgi Teknolojileri, Internet, Relationship Marketing, Contextual Marketing, Information Technologies, Internet
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Değişim ve gelişimin her alanda yaşandığı günümüzde, işletmeler gelişmelere ayak uydurabilmek için, pazarlama faaliyetlerinin sürdürülmesinde geleneksel pazarlamadan müşteri odaklı bir yaklaşım olan ilişkisel pazarlamaya doğru yönelmişlerdir. İlişkisel pazarlamanın bilinen potansiyel yararlarının iyileştirilmesinde, uygulamaların artışında ve maliyetlerin azaltılmasında bilgi teknolojilerinin kullanılması önemli bir anahtar olarak görülmüş ve yeni stratejilerin gelişmesinde de etkili olmuştur. Bu stratejilerden birisi de bağlamsal pazarlama stratejisidir. Bağlamsal pazarlama stratejisi; ilişkisel pazarlamanın uygulama boyutunu oluşturan pazarlama stratejilerinden birisidir.Bu araştırmanın temel amacı; bağlamsal pazarlama stratejisinin, müşteriyle uzun dönemli ilişkileri geliştirmede ve müşterilerin elde tutulmasındaki olumlu etkisinin olup olmadığının analiz edilmesinden oluşmaktadır. Araştırmanın temel amacı bağlamında oluşturulan alt amaçları ise; müşteri ile etkileşim sağlama, iletişim kurma ve değer yaratma sürecinde bağlamsal pazarlama stratejisi temelinde oluşturulan Formdakal Web sitesinin etkisi ve bu sitenin işletmenin Form ürünlerinin satışlarını arttırmaya yönelik etkisinin olup olmadığının araştırılmasından oluşmaktadır.Araştırmada bağlamsal pazarlama stratejisi uygulayan işletmenin Formdakal Web sitesini kullanan ve üye olan müşterilerine yönelik olarak Web tabanlı anket oluşturulmuştur. Bu anket yoluyla araştırmada gerekli olan veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler gerekli istatistiksel analiz teknikleri ile analiz edilmiştir.Bu analizler sonucunda araştırma, bağlamsal pazarlama stratejisi ile müşteriyi elde tutma ve uzun dönemli ilişkileri geliştirme, müşterilere değer yaratma, etkileşim kurma ve iletişim sağlama arasında olumlu etkilerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
As change and development have began to characterize all areas of life in contemporary world, businesses have began to move from traditional marketing approaches to relationship marketing which is a customer based approach. To improve the known potential benefits, increase application efficiency and reduce costs of relationship marketing implementation, employment of information technologies is seen as a key success factor and a driver of new strategies. One of these strategies is contextual marketing strategy. Contextual marketing strategy is one of the strategies which forms the implementation aspect of relationship marketing.The principle purpose of this study is to analyze positive effects of contextual marketing strategy in establishing long term customer relations and customer retention. Secondary purposes related to this primary purpose is to determine the effects of Formdakal website, which was created in a contextual marketing strategy for Eti Form product line, in establishing interaction and communications with customers and value creation.A web based questionnaire was created for customers who use and are members of Formdakal Web site of Business which uses a contextual marketing strategy. The data necessary for the study was obtained through this questionnaire. The obtained data was analyzed using pertinent statistical analysis techniques.Findings of the research illustrate positive relationship between contextual marketing strategies and customer retention, establishment of long term relationships, customer value creation, establishment of interaction and communications.