Aile işletmelerinde kriz yönetimi ve Kütahya Organize Sanayi Bölgesinde bir uygulama
Crisis management and administration in the family an application Kütahya Organized Industrial Zone
- Tez No: 257255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KEMAL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile İşletmeleri, Kriz, Kriz Nedenleri, Kriz Yönetimi, Crisis, Crisis Management, Causes of Crisis, Family Companies
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İşletme çevresindeki belirsizlik ve hızlı değişimler işletmeleri beklenmedik tehlike ve fırsatlarla yüz yüze bırakabilmektedir. Diğer taraftan globalleşmenin etkisiyle yoğunlaşan rekabet, işletmelerin krizle karşılaşma risklerini oldukça artırmaktadır.Bütün bunlar işletmelerin kriz ve kriz yönetimi kavramlarına önem vermeleri zorunluluğunu beraberinde getirmiştir. Çünkü tam anlamıyla kriz yönetiminden yararlanıldığı takdirde, işletmeler beklenmeyen olaylara hazırlıklı olmakta ve krizleri en az zararla atlatabilmektedir. Öte yandan, kriz yönetimi anlayışının, işletmeler tarafından kullanılmaya başlanması ile işletmeler belirsizliklere karşı hazırlanabilmekte, kriz durumunun olumsuzlukları önlenmekte, çalışanlar zor durumda kalmamakta, zaman kaybı en aza inmekte ve en önemlisi de işletmenin varlığı tehlikeye girmemektedir.Bu araştırmayla Kütahya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Aile İşletmeleri'nin kriz ve kriz yönetimi kavramlarına bakış açıları değerlendirilerek, krizin var olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Kütahya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 30 işletmenin yönetici ve/veya sahiplerine ulaşılmıştır. Veriler anket yoluyla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Uncertainty and rapid changes in business environment and opportunities businesses face unexpected dangers may leave. On the other hand competition is concentrated under the influence of globalization, businesses face the risk of crisis rather increases.All these crises and crisis management, business concept has brought attention to the necessity to give. Because if fully benefit from crisis management, business be prepared for unexpected events and crises can be overcome with the least harm. On the other hand, crisis management, understanding business by being used by businesses to be against the uncertainty created crisis situation before the negative being, employees must not remain, time loss is minimized and most of all, the business entity is not in jeopardyThis research shows the Family Companies in the Kütahya Organized Industrial Zone of the crisis and perspective to the concept of crisis management are assessed, to determine whether the crisis is intended. To this end, 30 businesses operating in Kütahya Organized Industrial Zone manager and / or have been reached. Opinion survey data were collected through face to face meetings.