Sağlıkta performans değerlendirme sisteminin kullanım alanları ve bir uygulama
Health system performance assessment field of application and an application
- Tez No: 257261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Yönetim, Sağlık, Hastane, Değerlendirme, Performance, Governance, Health, Hospital, Assessment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye'de sağlık politikaları geliştirmek, uygulamak ve sağlık hizmetleri sunmak resmi olarak Sağlık Bakanlığı'nın görevidir. Sağlık hizmetleri kaynaklarının ülke genelinde dengeli dağılımı, etkili ve verimli kullanımı Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğundadır. Sağlık harcamalarının yükselmesi, kalitesinin artması ve sektörün rekabetçi bir yapıda daha etkin bir hizmet sunabilmesi, sektörün önemli bir kısmını oluşturan devlet hastanelerinin kaynaklarını daha etkin kullanmasını gerektirmektedir.Hastaneler, sağlık hizmeti üreten bir hizmet işletmesi çeşididir. Hastanelerde kalite yönetim sistemi uygulanması yaklaşımı, tüm hastalara ihtiyaç duydukları bakımı hastaneye girdiklerinden itibaren vermeyi güvence altına almalıdır.Bu çalışmada ?Eskişehir Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde? uygulama yapılarak, mevcut performans değerlendirme sistemi incelenmiştir. Mevcut performans değerlendirme sisteminde görülen aksaklıkları ve uygulamada ortaya çıkan eksik yönleri araştırma konusu yapılarak söz konu tez alanı ile ilgili olarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Ministry of Health is responsible to develop health, execute health policy and to deliver health services in Turkey. The Ministry is accountable to allocate and use health resources effectively. Growing health expenditures, increased quality and competition in the health sector put pressure on government hospitals to use their resources more efficiently if they want to compete with the private hospitals.Hospitals are service businesses that deliver health services. Practicing quality management system approach at hospitals should assure that all the patients are provided with all the care they require as soon as they enter the hospital.In this study, "Eskişehir Zübeyde Hanım Obstetrics and Children's Hospital? application can be made, the current performance evaluation system were investigated. Current performance evaluation system and application failures seen in the emerging area of research in the missing aspects of the area in question in relation to the thesis proposal has been found in.