Modern dünyanın özgürlük yanılsaması
Illusion of freedom of the modern world
  1. Tez No: 257265
  2. Yazar: SEBATULLAH TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Ekoloji, Kapitalizm, Modernite, Özgürlük, Teknoloji, Capitalism, Democracy, Ekology, Freedom, Modernity, Technology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Modern dünyamız büyük bir bunalımı yaşamaktadır. Kültürel, politik,ekonomik, dinsel, kimliksel olarak bu bunalım kendisini gezegenin her yanındahissettirmektedir. Modern dünyada insanlar kendilerini güvende hissedemiyorlar. Savaş,çatışma, ekonomik kriz ve salgın hastalıklar, insanlar üzerinde büyük bir korku unsuruoluşturmaktadır. Kavramların içerikleri politikalar tarafından değiştirilmekte ve çıkarpolitikaları doğrultusunda bu kavramlara (özgürlük, eşitlik, demokrasi, adalet vb.)anlamlar yüklenmektedir. Özgürlük adı altında savaşlar yapılmakta, onlarca insanhayatını kaybetmekte ve onlarcası da yurtlarından sürgün olmaktadır. Olanakların veuygun çözüm politikalarının olmasına rağmen, dünyamız yağmalanmakta, yoksullukartmakta ve ekolojik felaketler çoğalmaktadır. Demokrasi ise sözde olarak hepvurgulanır, öneminden sözedilir, ancak içerik olarak yaşanmaz. Demokrasi araçsal akılve politikalar doğrultusunda şekillenmekte olup, demokrasi modern dünyanın hiçbiryerinde tam olarak yaşanmamaktadır. İktidarları, yönetimleri seçimler değil, savaşlar vesilahlar belirlemektedir. İletişim olanakları ve insan ihtiyaçlarını karşılayacak ürün vegıda olanakları bol olduğu halde insanların büyük bir çoğunluğu yoksul yaşamaktadır.Açlıktan hergün onlarca insan yaşamını yitirmektedir. Ayrıca iletişim çağındayaşanmasına rağmen insanlar arasındaki iletişimsizlik artmaktadır. Savaş, çatışma veküresel kapitalizm sonucunda meydana gelen küresel ısınma dünya ve canlılar üzerindebüyük yıkım ve tahribatlara yol açmaktadır. Tüm bunlar modernitede ortaya konulanhedeflerin (demokrasi, özgürlük, eşitlik, daha güzel bir dünya) gerçekleşmediğinigöstermektedir. Modern olanaklar bir azınlık tarafından daha çok kullanılırken, büyükbir çoğunluk ise bu imkanlardan yararlanamamaktadır. Tüm bunlar modern dünyanınbir özgürlük yanılsamasının içinde olduğunu bize göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Our modern world endures serious crisis. Cultural, political, economic,religious as this crisis affects a planet and all. People cannot feel in safety in the modernworld. Wars, conflicts, economic crises and epidemics of diseases, people make moreconsiderable element of fear. Under the maintenance of the concept of a policy and apolicy have been changed according to this concept (freedom, equality, democracy,justice, ...) Values, it is established. Are carried out in conformity a struggle name forfreedom, tens and tens people have lost the lives in exile from the country. Though apolicy of objects and corresponding decisions, our world, are exposed to plunder,growth of poverty and ecological accidents increases. So-called democracy it will beallocated, as always, have noted value, but the maintenance, as unfit for humanhabitation. Democracy develops in a direction instrumental mind and politics, moderndemocracy anywhere in the world do not test precisely. Are defined power,management to a choice, instead of wars and the weapon. Communication facility andsatisfactions of requirements of the person and food production though it is numerouspossibilities for the overwhelming majority of poor people lives. Human lives every daydie of hunger of tens. Besides, communication between aged people has occurred,despite lacking communication grows. War, the conflict and global capitalism whichresults from global warming on the world and beings leads to the big destructions and adevastation. The purpose of all these problems of the present (democracy, freedom,equality, the best world) is not realised. More modern means are used make minority,the overwhelming majority of the population cannot take advantage of thesepossibilities. All of them in freedom illusion in the modern world shows to us.