Çan yöresi halk bilimi ürünleri
Folklore products of Çan area
  1. Tez No: 257356
  2. Yazar: ENGİN TÜRKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAMDİ GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çan, Çan yöresi, halkbilimi ürünleri, anonim halk edebiyatı, inanmalar, geçiş dönemleri, Çan, area of Çan, folk products, anonymous folk literature, beliefs, transition periods
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 481
Özet
Bu çalışmada derleme, anket, sahada gözlem, kişisel katılım, alan araştırması, yazılı kaynaklardan yararlanma, görüşme vb. metotlarla Çanakkale ili Çan ilçesi ve yöresinin folklor ürünleri incelendi.Anadolu zengin bir halk kültürünün mirasçısıdır. Çan yöresi de yüzyıllar süren bu kültürlenmenin önemli parçalarındandır.Araştırmanın giriş bölümünde yörenin tarihi, coğrafi, ekonomik, demografik vb. bilgiler verildi. Birinci bölümde yörenin geçiş dönemleri gelenekleri, bayram, kutlama ve törenler, inanışlar, halk hekimliği konularında bilgiler verildi. İkinci bölümde yörenin manzum ve mensur anonim halk edebiyatı ürünleri ve geleneksel köy tiyatrosu ürünleri incelendi. Bunlarla Çan ilçesi ve yöresinin Türkiye folklorundaki yeri belirlenmeye çalışıldı.Çalışmada kaynak kişilerden, resmi ve özel kurumların yazılı belgelerinden yararlanılmıştır. Yöre halkından derlenen yerel ağızlar sözlüğü, deyimler sözlüğü, atasözleri sözlüğü ve fotoğraflar sonuç bölümünde verilmiştir.Çan yöresi halkbilimi ürünlerinde, eski Türk gelenek ve inançlarının, İslam kültürünün ve Cumhuriyet kültürünün izleri bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the local folklore of Çan town of Çanakkale city was searched by the methods such as collecting, inquiry, observation and individual joining.Anatolia is the inheritor of the rich folk culture. The area of Çan is an important piece of this culturalization, which has lasted for centuries.At the beginning of the survey, its history, geography, demographics, economy and some knowledge like this were told. In the first part, the subject such as the traditions of its passing times, religious days, celebrations and ceremonies, beliefs and medical science were told. In the second part, its poetry, writing, anonymous folk literature products and traditonal village theatre were searched. By the helping of these, it was tried to understand how important Çan and its area was in the Turkish folklore.In this survey, experts, offical and special companies were asked. A dictionary which has a lot of words used there, an idiom dictionary and a proverb dibtionary, photos, experts and resources were told in the final part.It was proved that the products of the area of Çan had the effects of the old Turkish traditions and reliefs, Islamic culture and the republic culture.