Du vécu de la femme à son image la femme sujet <=> objet dans les ciné-romans D'Alain Robbe-Grillet
Yaşanmışlıktan imgeye, kadın. Alain Robbe-Grillet?nin sineromanlarında özne <=> nesne kadın
- Tez No: 257554
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP MENNAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kimlik, Bilinç, Özne, Nesne, İmge, Gerçek, Düş, Döngüsellik, Woman, Identity, Consciousness, Subject, Object, Image, Real, Imaginary, Circularity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmanın amacı, Yeni Roman akımının kurucusu olan Alain Robbe-Grillet'ninsine-romanlarında, ilk bakışta, nesne gibi görünen kadın imgesini ve kadına bakışı,yazarın kuramsal düşünceleri ışığında ortaya koymaktır.Çalışmanın, birinci bölümünün ilk başlığında kadının gerçek dünyadaki kimliksorunsalı ele alınmıştır. Kimlik kavramı incelenirken, ?kadın kimliğinin? yüzyıllarcabedeni üzerinde kurgulanarak, yakın tarihe kadar, mükemmel bir araç olarak varlığınısürdürmek zorunda kaldığı ve günümüzde anne kimliğinin ötesine geçtiği, bilincininparçalandığı ve karşılaştığı zorluklarla beraber kadının, bir ?bilince? sahip olabilmesiiçin ?yalnız? kalması gerektiği konular sorgulanmıştır. Araştırmanın bu bölümünde,arkeolojik bulgulardan biyoloji dünyasına kadar çeşitli araştırmalardan yararlanılmış vesosyolojik ve psikanalitik yöntemler kullanılmıştır.Birinci bölümünün ikinci başlığında ise, yaşanılanın aksine düş gücünün yarattığı kadınimgesinin roman, resim ve sinema dünyasındaki duruşu, analitik bir yöntemleincelenmiştir. Burada, kadının genellikle toplumun mekanizmaları tarafından dışlandığı,imgesinin ise gizemini koruduğu, kimlik ve varlığının bedeninde hapsolduğu, gerekgerçek yaşantısında, gerek düşlerde nesne dışına tam çıkamadığı gösterilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, Alain Robbe-Grillet'nin ?boşluk bilinci? çerçevesindekigerçeklik anlayışı, edebiyat ve sinema dünyasındaki imge anlayışı ve sine romanlarınınyapısı ele alınarak, özne-nesne ilişkisine nasıl baktığı incelenmiştir. Robbe-Grillet'ninkadınları, ilk bakışta nesne gibi sunulsalar da, analizler sonucunda, ortaya yazarınşiddetle savunduğu boşluk bilincinin, dil oyunlarının, gerçek dünya ile düş dünyasıarasında gidip gelmelerin yattığı gözlemlenmiştir. Bu özellikler yazarın dünya görüşüaçısından, önemli bir yere sahiptir. Robbe-Grillet'nin bu özelliklerinin, özellikle kadınkahramanlar tarafından üstlenilmesi kadını özne yapmaktadır. Sözü edilen kadınlar, kurulu düzene karşı çıkan, ?Hareket?ten yoksun ama bir duruşu olan, anlamın?kod?larını bozan ve bir cümle ile bir gerçekliğin tümden çökmesini sağlayan, bir okadar da nefis varlıklardır. Çünkü aynı kadın, arzu nesnesi olmaktan kurtulamayan vegeçmişin travmasını içinde yaşayan bir kadın imgesidir. Yazar, kadın imgesini verirkenkadını çırılçıplak tüm yalınlığı, saflığı ve acısıyla sunmaktadır. Robbe-Grillet, sineromanlarında,kadını hem özne hem nesne göstererek, kadın özne midir, nesne midirtartışmalarına son vermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the image and view of woman that seem as an objectat first sight in cine-novels of Alain Robbe-Grillet, the founder of Nouveau Roman, inthe light of the author?s theoratical views.The first heading of Chapter I deals with identity problem of the woman in real world.While the concept of identity is taken into consideration, the issues that the ?femaleidentity? is constructed through her body throughout the centuries and had to remainperfect until recently, and that it goes beyond the maternal identity at the present day arequestioned. Accordingly, her conscious is fragmented and with the difficulties shefaces, woman has to remain ?single? to have a ?consciousness?. At this part of thestudy, various researches from archeological evidences to biology are made use of inaddition to sociological and psychoanalytical methods used.The second heading of Chapter I analyses the stance of the female image created byimagination, contrary to the actual experience in novel, painting and cinema with ananalytical method. It is shown that the woman is mostly marginalised by the socialmechanisms, her image keeps its mystery, her identity and existence are imprisonedwithin her body and she cannot escape being an object either in real life or in dreams.In the Chapter II of this study, Alain Robbe-Grillet `s perception of reality according tohis concept of ?empty consciousness?, perception of image in literature and cinema, andhis attitude towards the object-subject relations with regard to the structure of his cinenovels.Although the women of Robbe-Grillet are presented as objects at first sight, it isseen that at the bottom lie the empty consciousness the author enthusiastically promotes,his language games and moving back and forth between the real world and theimaginary world. These characteristics have an important place in author?s world view. Women become subjects when they undertake these characteristics of Robbe-Grilletespecially as the female protagonists. These women oppose to the established order,lack ?movement? but have a stance, destroy the ?codes? of meaning. Although they candestroy a reality with a sentence, they are exquisite beings because the same women areimages of women who cannot escape being objects of desire and live within the traumaof the past. While giving the image of woman, the author presents the woman with allher plainness, purity and pain. By presenting the woman both as object and subject inhis cine-novels, Robbe-Grillet puts an end to the arguments on whether woman is anobject or a subject.