Gavsi Ozansoy'un hayatı ve eserleri
Life of Gavsi Ozansoy and his works
  1. Tez No: 257720
  2. Yazar: ZEHRA DÖNÜŞ EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gavsi Ozansoy, Tasfiye Hareketi, Hikâye, Şiir, Edebî Röportajlar, Gavsi Ozansoy, Clearance Movement, Story, Poets, Liteary Intervievs
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
25 Mayıs 1917 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Gavsi Ozansoy, Türk edebiyatın ünlü kalemlerinden Halit Fahri Ozansoy'un oğludur ve aynı zamanda kendisi de bir şair ve yazardır. İlk edebî eğitimini babasından alan Ozansoy, sanat ve şiir kokan bir evde gözlerini dünyaya açmış olmanın avantajını yaşar ve böylelikle, içindeki sanat ruhunu erken yaşlarda şiir yazmaya başlayarak inkişaf ettirmiş olur.Babasının yazı işleri müdürlüğünü yaptığı Servetifünun-Uyanış dergisinde uzun süre şiirlerini ve hikâyelerini yayınlar. 1940 yılında `Tasfiye Lazım' adlı bir yazı yayınlayarak edebiyatımıza `Tasfiye Hareketi' adı ile geçen hareketin öncüsü olur. Kendisi gibi edebiyat ve sanatta yenilik iddiasında bulunan arkadaşlarıyla edebiyattan tasfiyesini istedikleri bir isim listesi yaparak asıl eski-yeni tartışmalarını edebiyat tarihinde bir kez daha başlatmış olurlar. Tasfiye hareketi birden yanıp sönen bir hareket olmuş, gençler iddia ettikleri davalarını eserleriyle ispat etmeye çalışsalar da, birkaç isim dışında eskileri geçebilecek eserler ortaya koyamamışlardır. Tasfiye hareketi sebepleri itibariyle çok ses getirecek bir güce sahip olamasa da sonuçları itibariyle edebiyatta yeni oluşumlara kapı aralamıştır. O dönemde tasfiye hareketinde yer alan bazı genç isimlerin yenilik iddialarıyla ortaya koydukları eserler onlara kendilerini ve kabiliyetlerini daha iyi tanıtma imkânı sağlamıştır. Tasfiye hareketi bu yönüyle, kendisinden sonra gelecek olan Garip akımının hazırlayıcısı olmuştur.İkinci dünya savaşı ile Avrupa'da hem maddi hem de manevi bunalımlar yaşanmıştır. Savaş insanlar üzerinde ruh ve fikir bozukluklarına sebebiyet vermiştir. Türkiye, her ne kadar savaşın içinde bizzat yer almasa da, ülke gençliği dünyada yaşanan bu bunalım ve kargaşadan paylarınadüşeni almıştır. Savaştan yeni çıkmış, yeni kurulmuş ve devrimlerle mevcudiyetini sağlamlaştırmaya çalışan bir ülkede gençlerin yeni bir edebiyat talebi ile ortaya atılmaları o dönem itibariyle, çıkışları çok sert de olsa mazur görülmüştür.Gavsi Ozansoy, edebiyatımızda şair ve yazar kimliğinden ziyade gazeteci kimliği ile gün yüzüne çıkmıştır. Ozansoy, başta Uyanış dergisinde yayınladığı şiir ve hikâyelerinin yanı sıra, esasında adını edebiyatımızda 1940 yılındaki Tasfiye Hareketi ile ve uzun yıllar sonra ünlü şair ve yazarlarla yapmış olduğu sanat konuşmaları, edebî röportajları ile öne çıkmıştır. Biz de bu çalışmamızda Tasfiye hareketini ayrıntılı bir şekilde ele almaya çalıştık ve Ozansoy'un gazete sayfalarında bulunan bu edebî röportajlarını bir çalışma çatısı altında toplayarak, edebiyatçılarımızın bilinmeyen yönleri ve sözlerini aktarmak istedik.
Özet (Çeviri)
Born in ?stanbul on 25 May 1917, Gavsi Ozansoy is the son of one of the most important figures of Turkish Literature, Halit Fahri Ozansoy as well as being a poet and author. Having received the initial literary training from his father, Ozansoy got the opportunity to open up his eyes to the world in a house full of art and poem; this way developing the artistic soul inside by starting to write poems at the very early age of his childhood.He published his poems and stories for a long time in the magazine of ?Servetifünun-Uyanı?? in which his father worked as the editor in chief. He became the leading figure of the movement, so called as ?Tasfiye Hareketi? (Clearance Movement) in our literature, by publishing an article titled ?Tasfiye Lazım? (Clearance is Required) in 1940. Along with his fellows who also claimed for refreshment in the literature and arts, they made a list of names to be omitted from the literature; and this way started once more time the debate of old & new in the history of literature. The ?Tasfiye Hareketi? (Clearance Movement) became very short-term-movement, despite these young authors proved their ideas with their publishings with only few of them proved to be far better than the old ones. No matter how ineffective it was in terms of its reasons, the ?Tasfiye Hareketi? (Clearance Movement) gave way to new approaches in literature with its conclusions. Some of the artworks of the young artists of the term?s Tasfiye Hareketi provided them an opportunity to better promote themselves and their ability with the claim of refreshment. In this sense, Tasfiye Hareketi prepared the grounds for the following Garip movement.Both spiritual and material turmoil was experienced in the Europe by the World War II. The war caused mental and ideological disorders onpeople. Despite not personally being in the War, the young population of Turkey has taken their shares from this global turmoil. The breakthrough of the young population with a claim of literature in a country which has just left a war behind itself, newly established and trying to fix its presence with the revolutions, was excused despite their breakthrough was rather sharp.Rather than being a poet and author, Gavsi Ozansoy was more known with his journalist characteristic. In addition to the poems and stories published in the Uyanı? (Awakening) Magazine, Ozansoy became prominent by his speeches and the literary interviews with the famous poets and authors of the Tasfiye Hareketi (Clearance Movement) of 1940 after a long time. In this study, we would like to examine the Tasfiye Hareketi (Clearance Movement) in a detailed way and by compiling these literary interviews under one umbrella giving way to reflect the mysterious aspects and statements of our men of letters.